mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Lekkie truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszne, letnie truskawkowe ciasto. Z pozoru zwykłe i proste a jednak zadziwiające smakiem i lekkością.

Lekkie truskawkowe

Składniki:

Lekkie truskawkowe

Biszkopt

Masa truskawkowa

Dodatkowo

  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Lekkie truskawkowe
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku. Następnie wmieszamy mąki z proszkiem. Wylewamy na blachę 25/45 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Po upieczeniu przekrawujemy na 3 placki. 1 kg truskawek miksujemy, resztę kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy 4 galaretki w 1 litrze wody i odstawiamy do stężenia.

Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru. Powoli wlewamy lekko stężoną galaretkę.

Dzielimy masę na 2 części. Do jednej dajemy truskawki pokrojone, do drugiej- zmiksowane. Odstawiamy masy do stężenia. W międzyczasie 2 galaretki rozrabiamy w 3 szklankach wrzątku.

Czekamy aż stężeje.

Przełożenie: Biszkopt- masa z pokrojonymi truskawkami- biszkopt- masa ze zmiksowanymi truskawkami-biszkopt galaretka.

Smacznego! 

Tagi:

ciasto owoce