SUPERPRZEPIS

Lody z czarnej porzeczki

  • 2
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Lody z czarnej porzeczki

W upalne letnie dni najlepszym deserem są lody. Tym razem zrobiłam je z czarnej porzeczki. Wyszły lekko kwaskowate i orzeźwiające.

Składniki:

Lody z czarnej porzeczki

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 500ml śmietanki 30%
  • 30 dag czarnych porzeczek
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Lody z czarnej porzeczki

1

Lody z czarnej porzeczki
Porzeczki podgrzewać z cukrem przez kilka minut

Porzeczki obrać opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnuszka. Dodać ok 1-2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować kilka minut do czasu aż owoce zaczną się rozpadać. Ostudzić.

2

Lody z czarnej porzeczki
Porzeczki po zmiksowaniu przetrzeć przez sitko

Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko.

3

Lody z czarnej porzeczki
MNleko skondensowane utrzeć z przetartymi porzeczkami

Schłodzone mleko skondensowane miksować, cały czas ucierając dodawać przetarte porzeczki (1 łyżkę zostawić na koniec). Schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z masą porzeczkową.

4

Lody z czarnej porzeczki
Lody przełożyć do pojemnika, polac sokiem porzeczkowym i zamieszać

Masę przełożyć do plastikowego pojemnika, w którym będziemy mrozić lody, polać resztą soku porzeczkowego i zamieszać widelcem aby utworzyć wzorek marmurkowy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć na kilka minut.