Sposób przygotowania:
Lody z czarnej porzeczki1

Porzeczki obrać opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnuszka. Dodać ok 1-2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować kilka minut do czasu aż owoce zaczną się rozpadać. Ostudzić.
2

Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko.
3

Schłodzone mleko skondensowane miksować, cały czas ucierając dodawać przetarte porzeczki (1 łyżkę zostawić na koniec). Schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z masą porzeczkową.
4

Masę przełożyć do plastikowego pojemnika, w którym będziemy mrozić lody, polać resztą soku porzeczkowego i zamieszać widelcem aby utworzyć wzorek marmurkowy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć na kilka minut.
Dinah
weronikaS