Sposób przygotowania:
Lody śmietankowo porzeczkowe
Umyte i osuszone owoce czarnej porzeczki obieramy z ogonków i wkładamy do pojemnika rozdrabniacza. Dodajemy 3 łyżki cukru i miksujemy. Powstały mus przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek i skórek. Śnieżkę ubijamy na mleku i mieszamy z kremówką ubitą na sztywną pianę. Jaja ubijamy na sztywno. Do rondelka wsypujemy szklankę cukru i wlewamy 2 łyżki wody, a następnie zagotowujemy. Powstały syrop wlewamy cienkim strumieniem do cały czas ubijanych jaj. Łączymy z śnieżką zmieszaną z kremówką. Powstałą masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy mus z czarnej porzeczki. Filiżanki wykładamy folią spożywczą ( dzięki temu łatwiej będzie nam wyciągnąć lody) i wlewamy do połowy masę porzeczkową, następnie dopełniamy śmietankową masą. Wkładamy na 24 godziny do zamrażarki. Podajemy z dowolnymi dodatkami lub same.