madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Lody śmietankowo porzeczkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodko śmietankowy i kwaskowy porzeczkowy smak lodów przynosi ukojenie i ochłodzenie w gorące dni lata.

Lody śmietankowo porzeczkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody śmietankowo porzeczkowe

 

  • 25 dag czarnej porzeczki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania śnieżki
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 3 jaja
  • 1 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Lody śmietankowo porzeczkowe
Umyte i osuszone owoce czarnej porzeczki obieramy z ogonków i wkładamy do pojemnika rozdrabniacza. Dodajemy 3 łyżki cukru i miksujemy. Powstały mus przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek i skórek. Śnieżkę ubijamy na mleku i mieszamy z kremówką ubitą na sztywną pianę. Jaja ubijamy na sztywno. Do rondelka wsypujemy szklankę cukru i wlewamy 2 łyżki wody, a następnie zagotowujemy. Powstały syrop wlewamy cienkim strumieniem do cały czas ubijanych jaj. Łączymy z śnieżką zmieszaną z kremówką. Powstałą masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy mus z czarnej porzeczki. Filiżanki wykładamy folią spożywczą ( dzięki temu łatwiej będzie nam wyciągnąć lody) i wlewamy do połowy masę porzeczkową, następnie dopełniamy śmietankową masą. Wkładamy na 24 godziny do zamrażarki. Podajemy z dowolnymi dodatkami lub same.
Lody śmietankowo porzeczkowe
Czarne porzeczki miksujemy z cukrem na mus
Lody śmietankowo porzeczkowe
Cukier zagotowujemy z dwiema łyżkami wody
Lody śmietankowo porzeczkowe
Połowę masy mieszamy z musem porzeczkowym
Lody śmietankowo porzeczkowe
Filiżanki wyłożone folią dopełniamy śmietankową masą

Tagi:

lody