jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To idealny, letni deser dla smakoszy masła orzechowego. Są syte i pyszne. Idealnie smakują z dodatkiem sosu o smaku toffi lub czekoladowym.

Lody z masłem orzechowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody z masłem orzechowym

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 340 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów),
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • Czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Lody z masłem orzechowym

ETAP 1

Lody z masłem orzechowym
Jajka wybijamy do garnuszka i dodajemy do nic cukier.

Jajka wybijamy do garnuszka i dodajemy do nic cukier. Tak przygotowane ubijamy na parze do całkowitego rozpuszczenia cukru.

ETAP 2

Lody z masłem orzechowym
Schłodzoną śmietankę ubijamy

Schłodzoną śmietankę ubijamy

ETAP 3

Lody z masłem orzechowym
Do gotowej dokładamy ubite, przestudzone jajka.

Do gotowej dokładamy ubite, przestudzone jajka.

ETAP 4

Lody z masłem orzechowym
Po dokładnym rozmieszaniu do całości dodajemy stopniowo masło orzechowe oraz wlewamy mleko.

Po dokładnym rozmieszaniu do całości dodajemy stopniowo masło orzechowe oraz wlewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 5

Lody z masłem orzechowym
Masę lodową przekładamy do zamykanego opakowania i wkładamy do zamrażalnika.

Masę lodową przekładamy do zamykanego opakowania i wkładamy do zamrażalnika. Lody mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godzimy masę lodową mieszamy.
Gotowe lody wykładamy do przygotowanych pucharków, dekorujemy startą czekoladą i podajemy.


Tagi:

lody