Sposób przygotowania:
Łosoś pod porową pierzynką
Wykorzystujemy tylko białą i jasnozieloną część porów, które myjemy i kroimy na półplasterki. 3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni ,na którą wrzucamy pory i dusimy do miękkości 10 minut,pod koniec dodajemy sól i pieprz. Przygotowujemy 2 prostokąty z folii aluminiowej, każdy prostokąt smarujemy łyżką oliwy i na każdą kładziemy po 2 plastry cytryny, na to kładziemy po kawałku łososia, którego delikatnie posypujemy przyprawą do ryb. Na łososia kładziemy gotowe pory, posiekaną cebulkę oraz bazylię. Całość polewamy 2 łyżkami śmietanki. Łososia zawiajamy w folię, ale niezbyt mocno,tak aby łosoś miał trochę miejsca. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i łososia pieczemy 15 minut. Ja podałam z ziemniaczkami i brokułem.