ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Łosoś pod porową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pysznie aromatyczny łosoś

Łosoś pod porową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pod porową pierzynką

 

  • Na 2 porcje:
  • 2 kawałki świeżego łososia (po ok.150 g każdy)
  • 2 pory
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 4 plastry cytryny
  • przyprawa Kamis Fit Up do ryb i owoców morza
  • pęczek zielonej cebulki
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Łosoś pod porową pierzynką
Wykorzystujemy tylko białą i jasnozieloną część porów, które myjemy i kroimy na półplasterki. 3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni ,na którą wrzucamy pory i dusimy do miękkości 10 minut,pod koniec dodajemy sól i pieprz. Przygotowujemy 2 prostokąty z folii aluminiowej, każdy prostokąt smarujemy łyżką oliwy i na każdą kładziemy po 2 plastry cytryny, na to kładziemy po kawałku łososia, którego delikatnie posypujemy przyprawą do ryb. Na łososia kładziemy gotowe pory, posiekaną cebulkę oraz bazylię. Całość polewamy 2 łyżkami śmietanki. Łososia zawiajamy w folię, ale niezbyt mocno,tak aby łosoś miał trochę miejsca. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i łososia pieczemy 15 minut. Ja podałam z ziemniaczkami i brokułem.
Łosoś pod porową pierzynką
pora dusimy na oliwie z oliwek do miękkości
Łosoś pod porową pierzynką
folię smarujemy oliwą kładziemy cytrynę,łososia oraz pora
Łosoś pod porową pierzynką
zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 15 min
Łosoś pod porową pierzynką
łosoś gotowy, po wyjęciu z piekarnika :)