jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Łowickie ciasteczka wegetariańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jeśli masz mały słoiczek dowolnego sosu z "Łowicza", kiełki i paczkę krakersów - możesz zrobić sobie takie ciasteczka.

Łowickie ciasteczka wegetariańskie

Składniki:

Łowickie ciasteczka wegetariańskie

 

  • 1 paczka krakersów (ok 180g)
  • 1 mały słoiczek twojego ulubionego
  • sosu "Łowicz" - do dania pasuje każdy
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • sos sojowy i pieprz cytrynowy do smaku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 200 g kiełków na patelnię
  • (mieszanka cieciorki, soczewicy i fasolki mung)
  • pomidorki koktajlowe i koperek zielony do dekoracji

Sposób przygotowania:

Łowickie ciasteczka wegetariańskie
Kiełki smażymy na rozgrzanym maśle (1 łyżka) na patelni przez 5 minut. Pod koniec smazenia skrapiamy sosem sojowym i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy. Poszatkowaną cebulę szklimy na pozostałym rozgrzanym maśle , dodajemy dowolny sos (taki który lubisz najbardziej), serek mascarpone i mieszając podgrzewamy do zagotowania. Układamy naprzemiennie krakersy, sos, odrobinę kiełków, krakersy, sos, kiełki i na górze krakersy. Górę ciasteczek posypujemy kiełkami i dekorujemy pomidorkami. Takie ciasteczka można podać jako przekąskę. Proponuję podać na talerzykach z widelczykami do ciasta.