Odp: pieczywo
- Forum: pieczywo
tak gdzie mieszkasz, czyli Anglia?
Staż w Gotujmy: 5879 dni
Miasto: -
tak gdzie mieszkasz, czyli Anglia?
z samym loginem byloby szybciej... i moze jeszcze funkcja automatycznego logowania (bez wpisywania loginu i hasla?)
bialy sezam (czarnego nie jadlam?)
mars czy snickers?
ja nie uzywam (czesto) soli, bo jest niezdrowa;p
a polecic moge sol morska
kebab;p
a tak powaznie to pierwsza potrawa, ktora przyszla mi na mysl, to BIGOS ... (co z tego, ze litewska;p)
W Peru jedza nadziewane krwia i cebula swinki morskie i tam dla nikogo nie jest to dziwne...
Co kraj to obyczaj, jak mawiaja.
W kazdej kulturze spotka sie cos "odmiennego", ale tylko z perspektywy naszego widzenia.
"Dziwne rzeczy"? To wlasnie jedzenie miesa.
Ja nie polecam, to tyle
Co do chleba.. przeczytałam taki artykuł:
"Jakość pieczywa w Polsce dramatycznie się pogarsza. Chleb kruszy się, psuje, pleśnieje, jest niezdrowy.
Dziennikarz "Przekroju" odwiedził warszawską piekarnię Grzybki. Zastał tam wielką kadź, a w niej gęstą, szarą, mało apetyczną maź. Z niej powstaje dobre pieczywo. Technolog Tomasz Szymczak wyjaśnił reporterowi:
To nasz zakwas. Chleb z definicji to jest pieczywo z mąki żytniej ukwaszonej. Można dodawać do niego mąkę pszenną, nawet w dużych ilościach. Ale pieczywo wykonane w stu procentach z mąki pszennej albo z mąki żytniej nieukwaszonej, wyłącznie na drożdżach lub innych wynalazkach, nie jest chlebem.
W Polsce nie ma jednak żadnych norm określających, co to jest chleb. Nie ma też konieczności podawania składu pieczywa.
Tajemnica dobrego wypieku tkwi właśnie w zakwasie:
Profesor Włodarczyk-Kierczyńska odkryła, że znajdują się w nim szczepy pięciu bakterii mlekowych (z rodzaju Lactobacillus) i dodatkowo drożdże. Razem ta mieszanka wywołuje fermentację związków zawartych w cieście. Zdaniem badaczki prowadzi to do eliminacji związków rakotwórczych, w tym azotanów, azotynów i toksyn pleśniowych. Fermentacja chlebowego ciasta unieszkodliwia także obecny w mące kwas fitynowy.
Szymczak dodaje:
Fermentacja dobrego zakwasu daje dobre proporcje kwasu mlekowego i octowego. Chleb można ocenić po konsystencji. Po przekrojeniu powinien się ciągnąć, niemal lepić się do noża. No i ma specyficzny zapach kwasu octowego. Ale niepiekarz może mieć kłopoty z jego rozpoznaniem."
http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5617157,Chleb_gorszy_wypiera_lepszy.html
Dla mnie najgorsze jest to, ze nigdy nie podaje sie skladu chleba.. a jesli juz sie znajdzie taki chleb, to nigdy nie ma procentowego udzialu poszczegolnych skladnikow (co jednak jest wazne!).
Czy wiesz, co jesz? Cała prawda o nabiale! 11 września 2008 14:51 -> http://uwaga.onet.pl/11265,news,,czy_wiesz__co_jesz_cala_prawda_o_nabiale,reportaz.html
(o mleku i nie tylko )
"Lekarze i naukowcy udowodnili, że większość z nas nie trawi mleka. Według nich mleko może powodowa też wiele chorób: astmę, chłoniaki, choroby serca, jelit, nerek, cukrzycę, egzemę, miażdżycę, osteoporozę, nowotwory, stwardnienie rozsiane, zaćmę, choroby uszu i zatok.
Trzeba pamiętać, że mleko nie jest obojętne, że jest to worek zawierający 101 antygenów, substancji toksycznych.
Mleko zawiera wapń, ale wapń, który służy do budowy kopyt i układu przyszłego cielaka. Mleko jest przeznaczone dla cieląt. My nie jesteśmy krowami. Wszystkie ssaki w przyrodzie piją mleko własnej matki.
Mleko UHT to mleko podgrzane przez kilka sekund do temperatury 140 stopni. To powoduje całkowite wyjałowienie produktu. Badania naukowe potwierdziły, że mleko UHT traci wiele składników. Jest w nim 20 procent mniej witamin B i aż 25 procent mniej witaminy C i kwasu foliowego."
hehe
seta
teraz polska czy wsciekly pies?
wata cukrowa, sodycze, pedardy, zabawki i futermeloki (uwielbiam to slowo )- jest to .. hmmm... taka krajanka piernikowa