Czechy- co przywozicie/ co jecie?
Ja w ostatnie wakacje (i nie tylko w ostatnie) bylam na kilku wyprawach rowerowych w czechach i zawsze przywozilam PRZEPYSZNE czekolady studenckie (nigdzie nie mozna kupic tak pysznych!) oraz czeskie piwa, ktore sa naprawde smiesznie tanie, szczegolnie w supermarketach...
Daniem, ktory najbardziej kojarzy mi sie z naszymi poludniowymi sasiadami sa czeskie knedliczki
Jakich produktów nie jecie?
Jak w temacie- czego nie jecie lub jakich produktów staracie się unikać (i jecie w ograniczonych ilościach).
Jeśli chodzi o mnie, to ja nie jem oliwek i owoców morza, które mi po prostu nie smakują.
Oprócz tego staram się unikać produktów mącznych, drożdżowych, zwierzęcych, soli i cukru.
Co warto zjeść na węgrzech?
Moim zdaniem obowiazkowo trzeba skosztować węgierskiego bograczu i ostrych papryczek ))
Co podczas kolacji wigilijnej musi znalezc sie na waszych stolach?
Jakie potrawy najbardziej lubicie?
Ja uwielbiam kapuste z grzybami i makowki.. Mmmm ))
A akurat to, co sie musi znalezc ode mnie nie zalezy, bo to nie ja przygotowuje potrawy.
Zazwyczaj jeszcze sa owoce, ziemniaki, barszcz, zupa rybna, moczka, karp, sledzie i ciastka- pierniczki itd...
Byc moze w tym roku zrobie bigos, bo jakos ostatnio bigos ciagle mi chodzi po glowie (chyba jeszcze nigdy nie mialam bigosu podczas wigilii)
Co uwazacie o tradycji katolickiej- brak potraw miesnych podczas wigilii?
Nie sadzicie, ze jedzenie ryb jest taka mala hipokryzja? Przeciez to tez mieso.
Czy zdjęcia przy przepisach muszą być autorstwa osoby, która dany przepis zamieściła?
Tak mi się wydaje, a co do niektórych zdjęć mam pewne wątpliwości...
Jakiś czas temu próbowałam zrobić naleśniki z mąki żytniej i nie wiedziałam, że będę z tym miała aż taki problem!
Zamiast naleśników wyszło coś podobnego wyglądem i smakiem do grysiku.
Składniki jakich użyłam za pierwszym razem: mąka żytnia, woda mineralna i mleko sojowe wysokobiałkowe w proszku, cynamon i cukier trzcinowy. do tego samego ciasta dodałam później mąki pszennej, dwa jajka i wode.
Za drugim razem te same składniki bez jajek. Tym razem od razu mieszanka mąki pszennej i żytniej, mleko sojowe, cukier i cynamon.
Za każdym razem wychodziło to samo
Jakieś pomysły, co zrobiłam nie tak?
No właśnie- nurtuje mnie to przestrasznie- kim jest Babcia Halinka?
Drugie oblicze Dobrego?
Na forum przydałyby sie takie funcke jak edycja i usuwanie postów
ziemniaki zawsze mozna wrzucic do jakiejs sprytnej maszyny i po klopocie ale mi i tak sie nigdy nie chce, wiec jak nie mam czasu ani checi to zazwyczaj jem ryz, kasze, ziemniaki, jablka, banany, ananasy, makaron, mrozone warzywa, nalesniki i tak na zmiane w roznych kobinacjach
u mnie jest zawsze:
makówki
moczka
karp w panierce i bez
śledź w occie
sledz w smietanie z cebulka
barszcz z uszkami
zupa rybna
kapusta z grzybami
ziemniaki
oplatek
owoce
ciastka