Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Stare smaki

Przy okazji dzisiejszej kolacji ( Śledż opiekany w zalewie wg Buni ) - przypominam przepis trochę nie na czasie ale warto zapamiętać i w odpowiednim czasie zrobic . Do zalewy do śledzia uzyłam ,,polskich kaparów " robionych z nasion nasturcji - mnie one smakuja nawet bardziej niż oryginalne kapary . Kiedyś z tego co mi Prababcia opowiadała robiono tego sporo ( i jeszcze domowe cukierki ślazowe z malwy i kłącze tataraku kandyzowane - moze ktos zna przepisy i robi coś takiego ? ) .
Tu jest przepis na te domowe kapary.
https://gotujmy.pl/domowe-kapary-wg-babcigramolki-,przepisy,47721.html

Odp: co na kolację ?

Dziewczyny nie ,, buczcie " starczy dla wszystkich ( no może nie wszystkich ) - 2 zjadamy My to 6 jest do rozparcelowania - brac wybierać i pozmywac prosze po sobie Smacznego.

Odp: co na kolację ?

Moje śledziki ,, dojrzały do jedzenia to kolację mam zapewnioną ( Śledzie opiekane w zalewie wg Buni )

Odp: co dzisiaj na obiad?

A ja maniacko-piętek to rybka .Dziś Halibut cytrusowy- polecam jest pyszny

Odp: co dzisiaj na obiad?

Przedświąteczne próby czyli Biała w cieście francuskim

Odp: Stare smaki

Święta tuż - tuż . Na pewno przyda nam się kandyzowana skórka pomarańczowa .A , że w trakcie Świąt ilość zużytych pomarańczy procentowo wzrasta ( bo nie wiedziec czemu u mnie np wnuki normalnie na pytanie czy zjedza pomarańczę - robią - eee... to w czasie Świąt zjadają potworne ilości wszelkich owoców ) - proponuję pamiętać o tym , że można sobie zrobić już po Świętach zapas na długi czas . Ta domowa jest o wiele bardziej aromatyczna niż kupna.
Przepis wstawiłam juz dawno - teraz go przypominam.:

https://gotujmy.pl/skorka-pomaranczowa-kandyzowana-,przepisy,48713.html