Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Napisz prosze jak sie nazywa - lubię serki.
Odp: Kiwi znów "w akcji"
- Forum: Kiwi znów "w akcji"
O kurczątko To teraz Babcie są zagrożeniem
Pochlebia mi to - odmłodniałam psychicznie .( hi
hi
hi
)
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Kluseczki bez kurkumy nie będa miały tak intensywnego koloru - niestety sama marchew tylko na surowo ma tak intensywny kolor .Ale smaku dodanie kurkumy nie zmienia .
Paprykowa zupka super i ślicznie wyglada .
U mnie dzis ze wzgledu na bieganie po mieście obiad odgrzewany - sznycelki z kurczaka , ryż i tylko surówke zrobiłam na szybkiego .
Odp: Tu zgłaszamy problemy z nagrodami!
Kochani !
Ponieważ jestem z natury niecierpliwa i chciała bym już zacząć działać stawiam swoją sprawę publicznie na forum . A ma się to tak.
Kilka dni temu pisałam do Babci Halinki w sprawie usunięcia omyłkowo wstawionego po raz drugi przepisu . Dostałam odpowiedź . Odpisałam przedstawiając inny problem , który mnie męczy .Zacytuję Wam to co napisałam
,,...Druga sprawa - nie wiem jak to poruszyć .Pojawiłam się na stronie w sierpniu. z zapasem w swoim archiwum ponad 1000 własnych przepisów ,( lub swoich wersji przepisów ) . W sierpniu zupełnie świadomie przystopowałam w pewnym momencie dodawanie przepisów po to by nie przeskoczyć w rankingu tych którzy pracowali na swoje punkty cały miesiąc . We wrześniu nie ukrywam - poszalałam .Bawiło mnie utrzymanie przewodnictawa w rankingu w zdecydowany sposób przez cały miesiąc .ale przecież nie mogę tego powtarzać w nastepnych 2 miesiacach .Z drugiej strony nie chcę zaprzestać wstawiania przepisów .Proszę mi powiedzieć co moderatorzy na to bym publicznie na forum wyjaśniła sytuację i poprosiła o wyłączenie mnie z rankingu do czasu aż wstawię całe archiwum i będę startować z takiej samej pozycji jak reszta to znaczy na bierząco . Kubeczek już chyba za wrzesień wygrałam i bardzo się z tego cieszę , a nie chciała bym stworzyć sytuacji ,że reszta uzytkowników z którymi zdążyłam już nawiązać miłe kontakty poczuje że ich dominuję i nie warto rywalizować bo ja i tak wstawię więcej . Bardzo proszę o sugestje jak uważacie . Pozdrawiam Babciagramolka ...."
Myślę ,że zrozumiecie mnie i zgodzicie się z tym co proponuję . A że jak już napisałam jestem niecierpliwa i męczy mnie powstrzymywanie się od korzystania z archiwum i wstawiania przepisów po kilka dziennie bardzo proszę moderatorów o załatwienie mojej prośby bo ,, przepisy mi sie grzeją " ( hi hi
hi
)
Odp: Witajcie o poranku...
- Forum: Witajcie o poranku...
A tak bym sobie posiedziała przy tej herbatce /kawce jak wyżej . Ale nic z tego .Dziś mam dzień biegany .Życzę miłego dnia wszystkim.
Odp: Odp: Odp: Kiwi znów "w akcji"
- Forum: Kiwi znów "w akcji"
Hi hi hi - Trafiony- zatopiony . Tylko ,ze ja dostałam za niewinność - nie interesuje mnie ocenianie lub komentowanie tych przepisów .Załapałam sie chyba na wyrost .Ale i tak mi miło bo mam pewność ,że przepisy są czytane .
Odp: Dzien dobry - witam Wszystkich
Witam
Chyba na kolację ma byc ten pstrąg W galarecie na obiad raczej sie nie podaje .
A przepis jest bardzo prosty :
Filety z pstrąga gotować na małym ogniu ok 15 minut w wywarze warzywnym .Delikatnie wyjąć z wywaru . Wywar przecedzić .Żelatynę namoczyc w zimnej przegotowanej wodzie ( 3 łyzeczki na 1/2 litra ) . Rybę ułożyć na pólmisku , obłożyć jajami, groszkiem , dekoracjami z marchewki . Oblać krzepnącą galaretą . Wstawić do lodówki na kilka godzin by galareta zastygła .
Zobacz przepisy na inne ryby w galarecie . Pstrąga robi się tak samo .
Polecam lekkie zakwaszenie galarety sokiem z cytryny .
Odp: Kiwi znów "w akcji"
- Forum: Kiwi znów "w akcji"
Bardzo dziękuję Kiwi za zainteresowanie moimi przepisami . Doprawdy jestem wzruszona ocenami .
Odp: Pogotowie kulinarne
- Forum: Pogotowie kulinarne
Pierś z kurczaka - 30 minut
Ryba filet - 20 minut
Pulpety - 30 minut
Warzywa faszerowane mięsem - 30 minut
Ziemniaki - 40 minut
Marchew - 40 minut
Brukselka -40 minut
+ /- kilka minut na dojście wody w parowarze do stanu wrzenia , tak by zaczęła parować .To trzeba wypróbować bo rózne parowary różnie mają ( a garnek do gotowania na parze to już zpuełnie inaczej ) - te czasy liczę od momentu kiedy para zaczyna cyrkulować.
Pomarudzę sobie
- Forum: Pomarudzę sobie
Chyba dziś wstałam lewą nogą . Spojrzałam na rubrykę ,,Najaktywniejsze wątki " i włos mi się zjezył .Bo jak wyglada ten ranking ? A no tak :
-Kawa czy herbata
-Układamy wyrazy
-Fanclub rumowy
-Nowa zabawa
-Zabawa słowna w skojarzenia
Rozumiem ,że wszyscy lubimy sobie pogadać o niczym - ale żeby wśród popularnych wątków na stronie kulinarnej nie było żadnego związanego z gotowaniem
Może się narażę ale mam propozycję by wpisy na forum nie były liczone w punktach .Artykuły jak najbardziej - ale pogaduchy nie .To zadna aktywność wejść na stronę i wklepac ikonkę lub dwa słowa .Gadajmy sobie dla przyjemności .Punktowanie takiego ple ple ple to chyba nieporozumienie . Fajna zabawa na obudzenie - ale może nie chwalmy się tym ,że to nasze najaktywniejsze wątki bo jakoś głupio .