Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Żarty... :D
- Forum: Żarty... :D
olmanka napisał(a): wiele już było skarg na użytkowników, którzy piszą przepisy dla nagród... I na razie tego nikt nie zmieni, przepisy przepisami prawie każdy jest dobry. Ja jestem właśnie na tym etapie jak to określiła Bunia "odkrywa gotowanie jajek na miękko i pomidorowej na kostkach bulionowych " i szczerze mówiąc właśnie na tej stronie zaraziliście mnie tą pasją i teraz uwielbiam robić zdjęcia potraw, które przygotuje. Może i nie są idealne, ale przecież niektórzy są dopiero początkującymi użytkownikami, musimy to wreszcie zrozumieć i uszanować. Skargi nic nie dadzą !
Olmanka - ja np. uwielbiam obserwować młodych użytkowników którzy zaczynają od zera . A po jakimś czasie widzę, jak odkrywają , ze do zdjęcia warto posypac zupe odrobiną pietruszki , ustawić miseczkę na serwetce , pokazywać kotlet z dekoracją ( jeśli przepis jest na kotlet ) a nie cały talerz z II Daniem . Jak zaczynałam robić zdjecia to wydawało mi się , że jak ugotuje ekstra zupę to to bedzie widać na zdjęciu . A guzik - sami sobie zobaczcie zdjecia potraw które wstawiałam tu jako pierwsze - są tragiczne .
Mam nadzieję , że za 2 lata jak popatrzę na dzisiejsze zdjecia to też powiem , ze są tragiczne .
Jest jednak różnica miedzy użytkownikiem który się rozwija a takim który ,, idzie w zapatre " i nic go nie interesuje . Zablokuję komuś 30 przepisów - a wstawię 5 to nawet nie zareaguje na to co napiszę czemu zablokowałam tylko wstawi następne 50 z których 30 zablkouję . I tak w kółko . A punktów przybywa - czy to są żarty ? Wątpię .
Odp: Żarty... :D
- Forum: Żarty... :D
Konradek napisał(a): Dzień dobry wszystkim Jestem zarejestrowany na tej stronie ok 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolony ze udało mi się znaleźć tą stronę
Jak widać nie dodaję przepisów ponieważ nie mam czasu ale codziennie korzystam z przepisów innych użytkowników. Cieszę się że mogę znaleźć tutaj nie tylko 'świąteczne i wykwintne' przepisy ale również te najprostsze
Dziękuję Buni, Darmionie, Pyzie - i wielu innym użytkownikom - za pomysły na naprawdę fajne obiadki
Mam tylko jedno ale - Dlaczego (bo naprawdę nie jestem w stanie tego zrozumieć) pozwalacie na wstawianie takich przepisów które zupełnie nie mają sensu, z kretyńskimi nazwami i bardzo rażącymi w oczy błędami błędami.... Mówię tu o landrynka3410
- ta osoba naprawdę ujmuje doskonałości tej stronie.... Jej przepisy to jakieś żarty... Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiem Ci bo chyba wiele osób ma podobne wątpliwosci .
Strona kulinarna jest dla wszystkich ( tak przy okazji dzieki za zaliczenie do grona trzymajacych poziom ) . Każdy z nas przechodził w swojej drodze kulinarnej wiele etapów i odzwierciedleniem tego gdzie jesteśmy są nasze przepisy . Jeden dopiero odkrywa gotowanie jajek na miękko i pomidorowej na kostkach bulionowych , a drugi piecze piętrowe torty , robi domowe wędliny i faszerowane szczupaki - to raz .
Nie każdy ma łatwość wysławiania , nie każdy pisze poprawnie . A pisanie przepisów kulinarnych to wbrew obiegowej opinii nie jest łatwa sprawa . Tego sie trzeba nauczyć . Im dłuzej sie to robi tym łatwiej - to dwa .
I w obu tych przypadkach trzeba wykazać sie dużą dozą wyrozumiałości i pozwolić by niektórzy użytkownicy rozwijali sie na stronie . Niektóre przepisy spisane bardzo topornie są ciekawymi przepisami - warto je sobie wyobrazić .
Zupełnie inaczej ma sie sprawa z użytkownikami wstawiającymi ,,masówkę" dla punktów . Też mi sie to nie podoba . Ale proszę zrozumieć , że Moderator nie może działać wg własnego widzi mi się . Musi opierać się na Prawie Autorskim i Regulaminie strony . Jesli coś nie jest plagiatem , jest logiczne , napisane w miarę poprawnie to nie ma podstaw by to blokować .Bo niby dlaczego ? Ja uznam , ze czyjś przepis jest za słaby by go zamieścić - a zawodowiec tak określi mój przepis . Takie oceny są względne .
Wykorzystują to oczywiście Ci którym gotowanie nie w głowie a chcą coś utargować za darmo za punkty - a te zdobywa się zdecydowanie za łatwo ( to moje zdanie ) .
I tak to sie toczy - mamy setki przepisów ,których nawet nie nadążamy czytać .
Odp: Odp: Problem z wstawieniem poprawnych podpisów pod zdjęciami
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
evita0007 napisał(a): Buniu moje też nie dostały 10pkt
https://gotujmy.pl/zawijaski-z-cukinii-i-pasty-jajecznej,przepisy,143033.html
https://gotujmy.pl/wielkanocne-skrzaty,przepisy,143603h10.html
Już - chyba przy edytowaniu przepisu coś przeskakuje bo akurat te przepisy były zaznaczane o ile pamietam - ale kliknęłam drugi raz - juz sa w kategorii premiowanej.
A tak przy okazji - pamietajcie że Regulamin kategorii premiowanej wspomina o dekoracji wielkanocnej - wtedy nie ma wątpliwosci .
Odp: Odp: Problem z wstawieniem poprawnych podpisów pod zdjęciami
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
edytaha napisał(a): Witam, chciałabym zapytać, czy mój przepis
https://gotujmy.pl/jajko-z-niespodzianka,przepisy,144025.html
nie klasyfikuje się do promowanej katergorii? Nie zostało mi doliczone 10 punktów.
Pewnie , że się kwalifikuje . Moje gapiostwo. Dobrze , ze pilnujesz Przepraszam - już zaliczyłam - sprawdź czy są punkty
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Mielone z łososia ( miało byc z dorsza ale paczuszki mi sie pomyliły )
Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Netka - nie ma praktycznie mozliwosci by Moderator na czas zdążył poinformować kogoś , że dodaje ,, na potęgę " ten sam przepis . Technicznie to wygląda tak - sprawdza się przepisy od najstarszych których jeszcze nie sprawdziłam . To znaczy jeśli np. odeszłam na 30 minut od komputera i wracam to mam nawstawiane kilka stron ( na stronie jest 10 przepisów ) . Wchodzę w ostatnią nie sprawdzoną i otwieram przepis po przepisie - a Wy w tym czasie wstawiacie . Ja nie widzę co sie dzieje na pozostałych stronach - nie widzę co się dzieje na Gotujmy.pl , forum, w poczcie bo to zupełnie inne strony .Jak sprawdze partie przepisów wracam na Gotujmy - przesyłam informacje do użytkowników którym coś zablokowałam , sprawdzam pocztę , czytam forum . Odpowiadam. A Wy w tym czasie wstawiacie . Wracam w panel administracyjny i znów tak samo . O tym czy ktos wstawił 20 razy ten sam przepis dowiaduję się jak otworzę konkretną stronę z nie zaakceptowanymi przepisami i widzę ten sam tytuł jeden pod drugim . Z tym , ze z reguły jest to już za późno .To nie jest tak , ze jak ktoś wstaia przepis to Moderator natychmiast go widzi - czasem dociera sie do niego po kilku godzinach .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
landrynka3410 napisał(a): Babciagramolka czemu nie moge dodawać przepisów z własna nazwą Jestem zszokowana
To może po włosku bądz hiszpańsku będe potrawy podpisywać
Prosze mi to wytłumaczyć. A widze że zamilkłaś!
Zlituj się - czy Ty myślisz , ze ja siedzę na stronie 24 h /dobę ? nawet jak nie mam dyżuru ?
Co do własnej nazwy przepisów to w Regulaminie jest zapis o używaniu języka polskiego . Ta strona jest polską stronę i w takim jezyku na niej piszemy .
Oczywiście każdy z nas ma prawo bawić sie słowem nadajac nazwę potrawie lub używać jako części tytułu przepisu nazwy własnej z klasyki kulinarnej ( risotto , pizza itp nie sa nazwami polskimi ) . Ale Ty wstawiasz jako nazwy potraw słowa z obcych języków lub zupełnie abstrakcyjne po to by nie dało sie przepisu sprawdzać po tytule . Nie chcę publicznie rozstrząsać tego - ale i Ty wiesz dobrze o co chodzi i ja wiem . Już raz prosiłam Admina o postepowanie z takim uporczywym użytkownikiem o czym dobrze wiesz .Przypominam że od jakiegoś czasu weszła w życie ustawa o Stalkingu - i takie uporczywe działanie na czyjąś szkodę ( w tym przypadku na szkodę portalu Gotujmy.pl ) pod to podpada - więć zastanów się .
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
evita0007 napisał(a): Dotąd siedziałam cicho.Ale wybaczcie.Gdzie mój opis do fotki ? Przecież był....
Taki:
Pyszny gęsty koktajl.Można go łyżką zajadać.Smacznego :-)
No i co teraz ? Ja zawsze daję opisy czy foto mam jedno.dwa,czy pięć
Błagam - jaki przepis ( tytuł ) ? To znaczy akutat tu doszukałam się o co chodzi ale musicie zrozumieć , ze Moderator przeglada w ciagu godziny dziesiatki przepisów i trudno mu od razu ,, załapać " o co chodzi jak ktos zgłasza problem nie opisując go dokładnie . Fakt - nie zapisało opisu . Edytuj . Jeśli edycja ( opis zdjecia lub dostawienie zdjęcia ) następuje w ciagu 24 godzin system dolicza punkty . Jak by przez przypadek nie doliczył - pisz do Admina ( Tit ) doliczy punkty . W naturze nic nie ginie . Niestety Moderator punkcików nie może doliczyć ale może zatwierdzić edycję co zbysiowa na pewno z przyjemnoscią zrobi.
Odp: Odp: Ważna i wyczekiwana operacja oka brata:)
zewa napisał(a): To, że ktoś jest nieufny na akcje takiego typu zawdzięczamy sami sobie. Od jakiegoś czasu słyszy się o naciągaczach pieniędzy a to na wnuka, a to jeszcze na coś innego.Może ktoś słyszał, że ostatnio w Białogardzie kursuje metoda na pielęgniarkę. Chodzą po domach staruszek kobiety i udają, że są przysłane z DPS. a staruszkowie niczego nie świadomi wpuszczają do domu i co ? A to, ze są okradane.
Jeśli chodzi o zbiórkę pieniędzy na leczenie czy operację podam przykład. Znajoma ma syna chorego na epilepsje i zbiera pieniądze. Szuka na Jego leczenie i w całkiem inny sposób Jej prośba jest sformułowana.
POMOC
PODARUJ IGOROWI 1% SWOJEGO PODATKU, NA WSPARCIE W LECZENIU I REHABILITACJI
Igor choruje na epilepsję i wymaga stałego, długotrwałego i systematycznego leczenia. Do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania niezbędna jest również długotrwała terapia i rehabilitacja.
Wpłaty 1%: KRS 0000037904, DLA IGORA BIAŁAS, NR EWIDENCYJNY 16101
Wpłaty dobrowolne: : można kierować na nr konta BPH S.A. Oddział w Warszawie nr konta 15 1060 0076 0000 3310 0018 2615 z dopiskiem: darowizna na leczenie i rehabilitację dla IGORA BIAŁAS, nr subkonta 16101.
DZIĘKUJEMY
Więc jaki z tego wniosek mi się nasuwa ?
Jest podane konto i pozostałe dane, które można sprawdzić i wtedy mogę pomóc. Ale tak jak jest napisane w tym wątku to sorry, ale nie. Dla mnie to nie jest wiarygodna informacja.
Ewciu - właśnie dałam zięciowi PIT-y do rozliczenia - 1 % zgodnie z obietnicą przekazuję dla Igora ( pozdrów przy okazji )
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Nie Moderatorzy nie są niesprawiedliwi
Moderatorzy tylko z zainteresowaniem przyglądają się niektórym osobom
A tak sie składa , ze niektórzy szczególnie na to swoim postępowaniem zasługują - no i mają tak niepowtarzalny styl , że dają się rozpoznać wszędzie . Ale to chyba nie problem , ze Moderator bacznie spoglada na przepisy
W każdym razie nie wydaje mi sie by komuś kto sam gotuje to przeszkadzało .