Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
gosia56 napisał(a): Tak własciwie to chciałam zapytać jak wybierany jest SUPER PRZEPIS jakie kryteria są brane pod uwagę.Zastanawiam się czy moje przepisy są tak słabe bo z kuchni taniej ,ale cały czas myslałam ze posród 100 przepisów są tez warte uwagi z których jestem dumna bo goscie sa zachwyceni. Ale widać sie mylę albo poprostu to zależy od szczęscia bo jestem nowa.To są tylko moje spostrzerzenia ze ktos nowy to jakby intruz który się nie zna.
Gosiu to może ja odpowiem w swoim imieniu . Moderatorzy typują przepisy do Super Przepisów a Admin z tych propozycji wybiera . Nie ma sztywnych reguł co do tego jakie przepisy kwalifikają sie do tej kategorii . Ja osobiście typuję przepisy na dania niezwykłe ( kompozycje smakowe , sposób podania , innowacyjne produkty z ekstra zdjęciami ) - nie znam się na ciastach więc ich nie typuję - no chyba że coś jest super ekstra . Nawet najsmaczniejsze danie z cyklu ogólnie znanych nie uzyska mojej akceptacji ( co nie znaczy , że inni tego nie wytypują ) . Nie zauważę smacznej babki ale nominuję np. nowatorski pomysł na sos serowy lub zrazy z ekstra nadzieniem.To nie ujma , że nasze przepisy nie są w kategorii Super Przepisów
Odp: Odp: Problem z poradami
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
smakosz 1988 napisał(a): Da się jakoś zablokować użytkownika żeby nie wysyłał spamu ani obraz?
Zgłoś do Tit - jeśli ktoś uporczywie rozsyła spam albo obraża innych to na pewno zniknie - nie tacy tu byli i mieszali
Odp: Odp: Odp: Problem z poradami
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
gosia56 napisał(a): POROSTU MYSLAŁAM ZE TAK JEST DOBRZE PRZEPRASZAMI DZIEKUJĘ.
Gosiu nie pisz dużymi literami bo w internecie to oznacza krzyk - to troche tak wyglada jak byś krzyczała na Nas na forum
Mam nadzieję , że się nie pogniewasz ale sama piszesz , że dopiero sie uczysz co i jak na stronie .
Odp: Odp: Problem z poradami
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
gosia56 napisał(a): PISAŁAM DO Tit wczoraj .NIESTETY NIE ODPISAŁA. NIE BARDZO WIEM GDZIE I KIEDY PISAĆ BO JESTEM NA PROFILU OD NIEDAWNA. JESZCZE SIĘ UCZĘ OBSŁUGI KOMPUTERA NIE WSZYSTKO UMIEM.
A ja Ci tłumaczyłam o ile pamietam jak to działa i , że nie Moderator a Admin czyli Tit może pomóc .
Spokojnie - nikt nie siedzi na stronie przez 24 godziny na dobę . Na strone są wstawiane setki przepisów . Redaktorzy ( w tym Admin czyli Tit ) zajmują sie innymi sprawami zwiazanymi z prowadzeniem strony . Wśród piszących do Tit jest dziesiątki spraw do załatwienia . Poczekaj cierpliwie na swoja kolej . Nie da się wszystkiego załatwic od razu . A punkty nie zając - nie uciekną nawet za miesiąc beda tymi samymi punktami - procenty za nie nie przyrastają
Odp: przyprawy...
- Forum: przyprawy...
W komentarzu do ,,Aromatyczna zupa z owoców morza" padło pytanie o Tamaryndowiec . Przypomniało mi się , ze mam zdjecie suszonego i cos tam o nim zapisane . Moze kogos to zaciekawi.
Tamaryndowiec
Nazwa prawidłowa Tamaryndowiec indyjski (tamarynd indyjski, powidlnik indyjski ) -łac. Tamarindus indica L.. Tropikalne drzewo .Ma duże mięsiste owoce . Nie dojrzałe owoce są bardzo kwaśne - starsze słodkie .
Używane w kuchni indyjskiej ( tajskiej i innych kuchniach regionu ) do deserów , drinków , jako przyprawa ( np. jest składnikiem sosu Worcestershire ) .
Tak wygląda suszony ( kupowałam w Anglii paczuszkę sprasowanego ).
Wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamaryndowiec_indyjski
Odp: Odp: Problem z poradami
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Edward mistrz kuchni napisał(a): to może nie tyle problem a pytanie: chciałabym dowiedzieć się ile punktów trzeba mieć, żeby awansować na kolejne poziomy, szukałam ale jestem tu mowa, jeszcze nie bardzo poatafię się tu "poruszać" i nie mogę znaleźć
Kliknij w swoim profilu na ,,Punkty i Rangi " i wszystkiego się dowiesz
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Gazownia zrobiła mi dowcip
Niedzielny poranek - 1 kwietnia - Prima Aprilis . Zamiast jajecznego śniadanka - serek . Zamiast obiadu do wyboru chińska zupka lub pizza na zamówienie . A czemu ? A bo komuś zachciało się remontu i cały blok nie ma gazu . Śmieszne jak diabli .
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
landrynka3410 napisał(a): Chodzi mi oto ze ona ma ta nagrode dzieki OSZUSTWIE PLAGIATOM. I SIE JESCZE CHWALI JAKI ONA MUSI MIEĆ TUPET hahaahahahahahahahahahahahaahahahaha. ZA GROSZ WSTYDU(
Przystopuj - cos mi sie zdaje , ze do twoich przepisów i zdobywaniu punktów za wszelka cenę jest wiele zastrzeżeń i akurat Ty nie powinnaś( neś ) sie wypowiadać na temat tupetu innych
Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
Moje drogie Panie - może dacie spokój Co innego komentowanie przepisów ( merytoryczne komentowanie zaznaczam ) a co innego publiczne obrzucanie kogoś błotem . Co ma prywatne życie użytkowników do przepisów kulinarnych nie rozumiem ? Fakt posiadania dzieci czy męża policjanta nie zmienia tego czy ktoś wstawia dobre czy złe przepisy a na tym raczej powinnyśmy się skupiać .
ak
Odp: Odp: Pomocy-sklep Saturn
- Forum: Pomocy-sklep Saturn
smakosz 1988 napisał(a): Wie ktoś coś?
Z tego co popatrzyłam u nich w wykazie nie ma sklepu Saturn w Kielcach . Znajdź inny i numer telefoniczny na informację - zadzwoń i spytaj - może akurat .