Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Chwalimy się;

Pewnie że możesz wysłać - bedzie sie malutka cieszyć .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Szaszłyki z kurczaka z ananasem + ryż na bulionie + miks sałat .A na deserek Koktajl śmietanowo-ananasowy ( kuzynkę miałam na obiedzie )

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

forgielka napisał(a): Witam. Dodawałam dzisiaj przepis na biszkopt podstawowy i cały czas odrzucało mi przepis ponieważ wyskakiwał mi jakiś błąd. Zaliczyło mi dopiero teraz jak zmieniłam rozmiar zdjęć. Teraz weszłam w moje przepisy i zauważyłam, że mam go 2 razy. Proszę o usunięcie jednego przepisu ponieważ mi się zdublował.
https://gotujmy.pl/biszkopt-podstawowy,przepisy,147081.html

Pozdrawiam.
Miłego popołudnia.

Zapisywało Ci kilkanaście razy . Jak wyskakuje komunikat że błąd to sprawdź proszę najpierw w swoim profilu zanim klikniesz znowu .

Odp: Odp: Mam Was serdecznie dość- ale to nie ja stąd zniknę

Justine27 napisał(a): Buniu, zdaje sobie sprawę ze wszystkiego co napisałaś, nie życzę Ci też abys musiała pracować jak wielbłąd ale jak wiele osób kilkukrotnie zwraca uwage na ten sam błąd czy plagiat to ktos mógłby zareagować. Zreszta ja jak i inni nie pisali przeciez wprost do Ciebie, napisałam ogólnie mając na mysli osoby zajmujące sie wizerunkiem strony i nie chciałam Cie przy tym urazić. Tak jak napisałaś sama przyłapałaś smakosza na nieuczciwości
A o dodawaniu zdjęć z imienin cioci itd nic nie pisalam. Sama mam jakis przepis i zdjecie od tesciowej oraz mamy mojej Tyle, że to co na fotce to i w opisie

I tu mam prośbę - jeśli zwraca się uwagę na coś to do konkretnej osoby bo tak jak piszemy ogólnie to w zasadzie jak by do nikogo . Od razu sie przyznaję - nie znam sie na ciastach o czym wiecie i bzdur w wypiekach nie wyłapię . Jak mi ktoś na PW poda co i czemu nie gra to mogę zareagować .
Wiem , ze piszecie w komentarzach ale nie wiem czy zauważyliście , że widzimy tylko kilka komentarzy do przepisów ze zdjeciami , albo w profilu komentarze znajomych . Nie mam, podgladu wszystkiego co zostało ostatnio skomentowane i przez to wiele mi ( nam Moderatorom ) umyka . W ciągu dyżuru z reguły siedzimy na stronie panelu administracyjnego ( a to zupełnie inna strona niż ta ) i nie widzimy co tu sie dzieje . Jak jest dużo przepisów to tu może sie wiele dziać a ja zobaczę to lub nie bo coś to przykryje po kilku godzinach . Tak więc wszelkie zgłoszenia na PW są pewniejsze - na forum możemy pogadać ogólnie .
Uciekam - na dziś już kończę
Miłego dyżuru dla zbysiowej

Odp: Odp: Odp: Odp: Mam Was serdecznie dość- ale to nie ja stąd zniknę

Justine27 napisał(a): Joaśka o to wlasnie chodzi, że przykładów ludzie dali juz mnóstwo, a jednak nadal nie wystarczająco. Widzę, że lepiej udawać, że sie niczego nie rozumie i wszystko jest ok fajny portal, szkoda tylko, że można na niego dodawać taki chłam, którego nikt nie sprawdza.

Justine czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego ile przepisów jest wstawianych dziennie na stronę ? Ile innych rzeczy trzeba zrobić by np. komuś zablokować przepis ( wyjasnić czemu podając powody , wysłać tą informacje do zainteresowanej osoby , do Admina ) , edytować dziesiatki przepisów , odpowiadać na pytania i wątpliwości .Jesteś takim samym użytkownikiem jak Moderatorzy więc proszę bardzo zgłoś do Tit wniosek i uzasadnij go . Ja mam dość tłumaczenia sie , że nie jestem wielbłądem . Nie jest moim zadaniem zaostrzanie atmosfery na stronie ( wręcz odwrotnie uważam , że powinnam ją łagodzić ) .Jeśli usunięcie kogoś ze strony ma Ci poprawić humor to sama o to walcz . Ja mogę usuwać plagiaty , szukać ich , pomagać w edycjach itp . Nie podoba mi sie to , że Smakosz wstawiała plagiaty i sama ją ,, przetrzepałam " nie raz . Widzę , ze pisze czasem nieskładnie i że przepisy są bardzo proste . Ale zaczęła wstawiać to co gotuje ( lub to co je ) a nie wymyślone rarytasy . Za moment nauczy się , że można zrobić zdjęcie sernika Cioci - zapisać od niej przepis i tak wstawić a nie kombinować z przepisem z netu - bo to prostsze . A Regulamin nie zabrania wstawienia zupy którą ugotował mąż czy surówki zrobionej przez dziecko . Bez przesady - chodzi o to byśmy mieli prawa autorskie do zdjęcia i tekstu ( tzn by nie były skopiowane z innych źródeł medialnych ) .
Pozwólcie ludziom popełniać błędy i uczyć się na tych błędach bo nikt nie jest święty .
Nie znoszę kopiarzy ale jak widzę ,że ktoś próbuje się poprawić to go nie dobijam tylko czekam co z tego wyniknie .
A Ty rób jak chcesz .
Całe szczęście nie ja odpowiadam za pozostawanie użytkowników na stronie - mogę skończyć dyżur i odstresować się .

Odp: Odp: Mam Was serdecznie dość- ale to nie ja stąd zniknę

Justine27 napisał(a): Czyli żadne zasady nie obowiązują róbta co chceta
A to ?
"Przyłapanie na trzykrotnym plagiacie -500
Przyłapanie na kolejnych plagiatach wyzerowanie konta"
Osobiście sama pisałam smakoszowi jakies tam porady itd, ale jednak niewiele dociera. Osoba która jest srebrnym ekspertem i ma tak gigantyczna ilośc punktów i przepisy na jakieś cuda, teraz nie umie napisać prostego przepisu? ciągle błędnie opisuje zdjęcia, inaczej opisując potrawę tu, inaczej na innym portalu? kompletnie nie ma pojęcia o tym co pisze ślepo kopiując przepisy z innych stron i blogów, zamienia kolejność składników nie zwracając uwagi na to co do czego i czy to co napisała ma sens? to sie nie liczy? Czy to, że ludzie odwiedzający te strone chcący korzystać z przepisów na niej zamieszczonych straca jedynie pieniądze na produkty, z których i tak nic sie nie uda? to nic nie znaczy?
No trudno......
Nie ma sensu pisanie o błedach, bo i tak nic to nie zmienia

Jeszcze raz powtarzam - nie można na tej stronie oceniać postępowania użytkownika na innej stronie .
To , że ktoś wstawił kiedyś przepis na homara po hawajsku a dziś nie umie opisać ugotowania krupniku nie jest powodem do likwidacji konta .
Powodem do usunięcia przepisu jest to że jest plagiatem , albo jak się udowodni , że jest zupełnie bez sensu ( nie że jest źle opisany - bo opis można edytować - nie wszyscy mają lekkość pióra a w zasadzie klawiatury ) - pisania przepisów trzeba sie nauczyć .
Nasze prywatne zdanie na temat poszczególnych użytkowników nie ma żadnego wpływu na to czy jego przepisy są czy nie na stronie .
Jeśli mamy zastrzeżenia co do jakiegoś przepisu ( tu na naszej stronie a nie gdzie indziej ) to to zgłaszamy . Moderator sprawdza czy to plagiat czy tylko inspiracja . Doskonale wiecie o tym , ze ochroną objęty jest tekst przepisu a nie pomysł na danie . Jeśli wezmę pomysł na Łaciata zupa krem na winie Pyzy - ugotuję po swojemu dodając inne przyprawy , eliminując ze składników seler i dodając mleko kokosowe - opiszę po swojemu , zrobię swoje zdjęcie to to nie będzie plagiat tylko inspiracja .
Tak więc nawet jak wiem , ze ktoś nie tworzy przepisów sam ( czuję to intuicyjnie ) to muszę przestrzegać reguł określenia plagiatu .
Nie ma co się złościć na Moderatorów - po prostu takie są przepisy i już .

A co do sensowności przepisów - no to już wybacz ale Moderator nie jest fizycznie w stanie ocenić wszystkich przepisów jakie są wstawiane czy na pewno wszystko z nimi jest ok.
Nie przypuszczam by ktoś zmarnował pieniądze próbując gotować z przepisu ze strony kulinarnej ( wg nie sprawdzonego autora ) bo to absurdalny pomysł . To są przepisy anonimowych ludzi i nikt nie daje gwarancji za to że smaczne - to nie książka kucharska którą kupujesz i masz pewność , że ktoś sprawdził poprawność i ponosi za to odpowiedzialność .
Portal kulinarny to zabawa dla amatorów i gotowanie wg tych przepisów na własne ryzyko . Przecież my się fizycznie nie znamy - skąd wiesz , ze mój sposób doprawiania jest taki jak Twój ? I kto będzie odpowiadać jak Ci nie posmakuje - strona ?, Moderator ? - Trochę dystansu do przepisów ze stron kulinarnych trzeba zachować .

Odp: Odp: Mam Was serdecznie dość- ale to nie ja stąd zniknę

Justine27 napisał(a): Problem w tym, że moderatorzy maja wszystkich daleko......, na wszystkie możliwe sposoby tłumaczą błędy itd itd... , że srebrny ekspert dopiero się uczy możemy sobie pogadać. Nie liczy sie jakość, a ilość widocznie i wszystkie plagiaty dozwolone

Justine - Moderatorzy nie mają Was w ... Tylko jest problem z tym co Moderator myśli prywatnie a co robi jako Moderator .
Już tłumaczę o co chodzi .
To , że wyłapałam ileś tam plagiatów kogoś i usunęłam je to jedno . To , że użytkownik dostawał karne punkty to drugie . To , że nie umie pisać przepisów to trzecie - to są fakty . I co ? Wnioskiem ma być zamknięcie konta i już ?
A zastanówcie się ile osób zaczynało tu swoją karierę od nieporadnych przepisów czy plagiatów ? Do poczynań kogoś na innym portalu nic mi - maja swojego Moderatora .
U nas nawet nieporadne przepisy są przepuszczane ( ja tak robię ) właśnie po to by wywołały komentowanie bo tylko tak się czegoś uczymy .
Nie zauważyliście , że komentujemy te bardzo dobre przepisy ( ,, głaszcząc je " - czasem pada pytanie ) albo mało udane - zwracaniem uwagi na niedociągnięcia , wpisując rady itp . Może i jest to czasem złośliwe ale uczy . Uczy i użytkownika postawy życiowej ( kiedyś do takiego kogoś w końcu dociera co trzeba robić by zostać zaakceptowanym ) - uczy również nas , że czasem się zapędzamy w nagonce . Co innego komentowanie i porady - co innego frontalny atak . Moderator to takie ,, zwierzę " , że ma powarczeć kiedy trzeba ale nie ma zagryzać tylko pilnować porządku i tego by nikomu nie działa sie krzywda .
Jeśli Admin dojdzie do wniosku , że użytkownik jest na tyle kontrowersyjny , że trzeba zamknąć konto to to zrobi do tej pory każdy użytkownik ma takie same prawa .

A co do bronienia użytkowników - wiem - jestem niepoprawną optymistką już mi tyle razy to pisaliście - ale nie zmienię się . W takich sytuacjach zaczynam obserwować użytkownika na nowo od momentu kiedy zadeklarował zmianę - nie wracam do spornego okresu bo nie da sie wszystkiego na raz załatwiać . Sprawdzi się - nauczy działać poprawnie to dobrze - po woli wrócimy do starych przepisów . Nie zmieni się - i tak wrócimy do tych przepisów .


Odp: Zupa warzywna wg Smakosza - komentarze

A ja w takim razie podpowiem , że zdjęcie można przyciąć żeby ładniej wyglądało .Skopiowałam Twoje zdjęcie i poobcinałam - wstawiam tu żebyś zobaczyła że ze zdjęciami można robić różne rzeczy .
I jeszcze jedna rada - spróbuj posypać przed zrobieniem zdjecia zupę w ostatnim momencie zieleniną - jak nie masz nic innego to może być nawet kawałeczek drobno pokrojonego zielonego od pora , szczypiorku , kilka listków pietruszki - zdjęcie nabiera klasy.

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

pierniczkowo napisał(a): Edytowałam podpisy pod zdjęciami "zupa krem z rzeżuchą i jajkiem" ponieważ dodałam 5 zdjęć a dostałam 29 pkt jak za 4 zdjęcia. Teraz po edycji moja punktacja zmieniła mi się na 15 pkt. Podpisy pod zdjęciami:
Gotowa zupa krem z rzeżuchą i jajkiem.
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy 1/2 łyżki masła i gotujemy.
Pod koniec gotowania wrzucamy 1 szklankę rzeżuchy.
Ugotowane ziemniaki z rzeżuchą miksujemy na gładką konsystencję.
Wlewamy 1/2 litra bulionu, zagotowujemy, dodajemy śmietanę i sól.



Podpisy pod zdjęciami podzieliłaś przecinkami a wtedy system przerzuca pod następne zdjęcie . Musisz wstawić podpisy jeszcze raz .Jeśli koniecznie chcesz coś rozdzielić użyj ,,-" ja tak robię i jest ok.

Wstawiłam Ci podpisy - zobacz co z punktacją .Jesli coś jest nie tak pisz do Tit.