Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Problem z poradami

gosia56 napisał(a): TYLKO TYLE ZE DALEJ NIE WIEM CZY ZOSTANĄ DOLICZONE DODATKOWE PUNKTY BO DALEJ BEZ ZMIAM.
Zerknij w swoją punktację -Wirtuale i zobacz czy masz doliczone te 10 punktów za przepis premiowany ?

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Problem z poradami

gosia56 napisał(a): Przepraszam za kłopot. Jestem na profilu dopiero miesiąc i jeszcze nie bardzo się orientuję jak to wszystko działa Czytam to co się pisze i czasami tez coś napiszę w swojej sprawie.A co chodzi o dodane punkty to niestety nie były doliczone dlatego napisałam jeszcze raz.Wczesniej myslałam ze jezeli niema punktów dodatkowych to się nie należą ale czytam komu się nalezą, dlatego pisałam o sprawdzenie.DZIĘKUJĘ I JESZCZE RAZ SPRAWIŁAM KŁOPOT,ROZUMIEM ZE DUZO SIĘ DZIEJE I COŚ MOŻE UMKNĄĆ.

Nie ma sprawy - polecam sie na przyszłość
Moderator też człowiek ( podobno ) i może go dopaść ,,pomroczność jasna"

Odp: Odp: Odp: Problem z poradami

gosia56 napisał(a): gosia56 napisał(a): https://gotujmy.pl/ruloniki-z-szynki-z-pasta-,przepisy,143898.html
proszę o sprawdzenie czy nalezą się dodatkowe punkty .dziękuję.
BRAK REAKCJI DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZ

Oj chyba nie potrzebne nerwy - sprawdzałaś czy masz punkty doliczone ? Już wczoraj Moderator musiał sprawdzać i doliczyć .

Podpowiadam - indywidualne problemy które może rozwiązać Moderator ( tak jak w tym wypadku ) lepiej zgłaszać bezpośrednio do dyżurnego Moderatora na pocztę - tam tez powinna przyjść informacja o załatwieniu sprawy .
Na forum czasem wpis ucieka bo użytkownicy dyskutują o różnych sprawach i nie wszystkie z nich wymagają interwencji Moderatora , albo nie wszystkie leżą w kompetencjach Moderatora .

I jeszcze jedno . Czasem użytkownicy mają żal do Moderatorów , ze nie odpowiadają na ich posty w odpowiednim czasie . Kochani ! Moderator większość czasu spędza na stronie panelu administracyjnego i nie widzi tego co na tej stronie się dzieje . Wchodzi tu od czasu do czasu by sprawdzić .

Odp: Odp: Problem z poradami

smakosz 1988 napisał(a): Teraz osobiście zabieram się za robienie gołąbków.Chcę Wam pokazać że potrafię.Tylko jak ja mam to ująć? 5 zdjęć to jest za mało zdecydowanie.
1.Pokazuję wszystkie składniki
2.Pokazuję co do czego wsypać
3.Pokazuję to już wymieszane
4.Pokazuję nakładanie farszu na liść
5.Pokazuję jak zawijać gołąbki
6.Pokazuję jak gotować,dusić czy smażyć
7.Pokazuję gotowe danie

Jak nie dasz rady łączyć zdjęć to pomiń składniki ( wymieniasz je i starczy ) -
0- Zdjęcie główne - gotowa potrawa ( podpowiadam 1-2 gołąbki , malutko sosu - tylko dla dekoracji + jakaś gałązka czegoś zielonego )
1- zdjęcie wszystkiego w misce przed wymieszaniem ( tak by było widać mieso , ryż , cebulkę itp - nie jedno na drugim tylko obok siebie ) -
2- farsz na liściu
3-zawijanie - możesz pokazać 2-3 gołąbki obok siebie w różnych fazach zawijania
4- ułożone w garnku jak sie duszą ( czy brytfance jak sie zapiekają )

Podpowiadam jak uczyć się pokazywania gotowej potrawy ( tzn układania potrawy do zdjecia ) - wrzuć w Google grafika - gołąbki przepis i obejrzyj sobie zdjęcia - zobaczysz jak można wyeksponować gołąbki - wybierz co Ci sie najbardziej podoba i spróbuj ułożyc podobnie ,
Życzę powodzenia .A ,że gołabki uwielbiam to wpraszam się na jednego

Odp: Jak podawać kaszę?

teresa_rm napisał(a): Pomóżcie Mój mąż nie chce się dać namówić na jedzenie kaszy. Jak ją atrakcyjnie podać? Ryż przechodzi, ale tylko z warzywami i masełkiem..Chodzi mi zarówno o jaglaną i gryczaną..

Zerknij w przepisy Pyzy - ona jest specjalistką od kasz . Ja polecam gotowanie kaszy gryczanej na bulionie grzybowym i mieszanie jej z pokrojonymi ugotowanymi suszonymi grzybami .Z paszy jęczmiennej drobnej mozna robić cos podobnego do polenty ( ugotować na gęsto na bulionie z masłem - wylać w prostokatny pojemnik - ostudzić , pokroic w duże kostki i smażeć potem .
Gotuj kasze nie na wodzie a na bulionie z masłem to nie będa suche - są wtedy smaczniejsze i osoby które nie lubia kasz łatwiej dają sie na nie namówić . Gotuj na sypko bo nie ma nic gorszego niż taka maziowata kasza . Ja półczę kaszę dokładnie przed gotowaniem by nie była klajstrowata .Spróbuj zacząć oswajanie męża z kaszami od pęczaku i kuskusu - z doświadczenia wiem , ze to te drobne kasze i gryczana najmniej smakują opornym na kaszę .

Odp: Odsysanie tłuszczu

No to trzeba częściej nowym użytkownikom wyjaśniać na czym to minusowanie polega , zeby sie nie stresowały i uniknęły Twoich doświadczeń .
Mnie chodzi o coś innego by nawet jak nam ktoś nawstawia minusów , jedynek czy czegoś tam nie reagować tak samo , nie odgryzać się nie wyzywać go , nie obrażać - bo to , że ktoś jest niegrzeczny nie oznacza , że ja mam się do niego dostosowywać . Czasem warto takiego kogoś po prostu zignorować .

Znikam kończę na dziś - słodkich snów ( zauważyliście , ze po stronie lata sobie biedronka? )

Odp: Odp: Odp: Odsysanie tłuszczu

Kathlyn napisał(a): Babciagramolka napisał(a): A ja odpowiem nie na pytanie tytułowe a na reakcję Smakosza na minusowe punktowanie . Zauważyłam , że wiele osób reaguje nerwowo na to , że ktos da - ( minus ) jego tekstowi . To jest tylko ocena albo tekstu ( jak został napisany ) albo tematu . Po to są te plusy i minusy by za ich pomocą określać swoje emocje w stosunku do postu . Jak napiszę coś co Wam sie nie podoba to mnie wyklikacie na - i to jest dla mnie sygnał .Nie wszystkim i nie wszystko musi sie podobać .

Minusy czasem służą temu by ukryć wpis , który ogół drażni , jest kontrowersyjny czy niegrzeczny . A po za tym - niweluje się +

A grzeczność powinna obowiązywać na forum zawsze .
Buniu, nie zgadzam się. Grzeczność powinna obowiązywać na forum, a to właśnie osoby wystawiające minusy często nią nie grzeszą. Sama się o tym w swoim czasie boleśnie przekonałam chociaż uważam że ta moja masowo przez kogoś złośliwie i przez dłuższy czas minusowana wypowiedź nikogo nie obrażała i była wyważona. Dla mnie to akt tchórzostwa, jedna osoba może anonimowo powystawiać nie wiadomo ile minusów, zamiast honorowo ujawniając swój nick wyrazić swój sprzeciw i wyjaśnić dlaczego.




Tylko ,że grzeczność obowiązuje w obie strony . Minusowanie może jest drażniace ale zgodne z Regulaminem i nikogo nie obraża . Jak mi ktoś nastawia minusów to sobie mogę odklikać wypowiedź plusami i po krzyku . A na słownictwo wypada uważać i nie wdawać sie w nie potrzebne dyskusje ani nie obrażać innych . Musimy wymagać od siebie tego samego co od innych.

Odp: Odsysanie tłuszczu

A ja odpowiem nie na pytanie tytułowe a na reakcję Smakosza na minusowe punktowanie . Zauważyłam , że wiele osób reaguje nerwowo na to , że ktos da - ( minus ) jego tekstowi . To jest tylko ocena albo tekstu ( jak został napisany ) albo tematu . Po to są te plusy i minusy by za ich pomocą określać swoje emocje w stosunku do postu . Jak napiszę coś co Wam sie nie podoba to mnie wyklikacie na - i to jest dla mnie sygnał .Nie wszystkim i nie wszystko musi sie podobać .

Minusy czasem służą temu by ukryć wpis , który ogół drażni , jest kontrowersyjny czy niegrzeczny . A po za tym - niweluje się +

A grzeczność powinna obowiązywać na forum zawsze .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Głodek - już Cie prosiłam przestań sprawdzać przepisy innych bo Ci to wyraźnie nie wychodzi i tylko zamieszanie na stronie robisz .

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

Papaja napisał(a): o c chodzi z tym premiowaniem przepisów? czy ktoś proszę może mi to wyjaśnić? jakie przepisy się kwalifikują i w co trzeba kliknąć

Przeczytaj post Nowa Kategoria Premiowana tu - https://gotujmy.pl/nowa-kategoria-promowana-wielkanocne-jaja,artykuly,11142.html wszystko jest wyjaśnione