Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
Bahus - no to podyskutujemy .
Jestem absolutnie odwrotnego zdania niż Ty .
Nie jestem zawodowym kucharzem ale gotuję ( chyba nie najgorzej ) od jakichś 40 lat .Wywodzę się Rodziny pasjonatów kulinarnych .Sprawdzam każdy smak , każdy pomysł jaki tylko wpadnie mi w łapki . Nie znoszę monotonii . Nie gotuję tych samych potraw non stop .Moja kolekcja przepisów jest równa Twojej albo i większa ( bo starsza jestem ) .
Zdjęcia potrawom robię od 3 lat .Wstawiam od 3 lat ( tak ok. ) .
I absolutnie nie zwracam uwagi na przepisy bez zdjęć . Są dla mnie mało wiarygodne . Napisać można wszystko.
Wolę przepis ze zdjęciem zrobionym komórką - mało ostre , ze złą kompozycją , bez kontrastu z fatalną dekoracją lub bez - niż taki bez zdjęcia potrawy . Bo ten ze zdjęciem świadczy o tym , że autor potrawę ugotował . Widzę ją . I nawet jak jest fatalnie przedstawiona to potrafię ocenić czy będzie mi pasować .
Wstawiam przepisy bo może się komuś przydadzą , bo mam możliwość pokazania znajomym co i jak zrobiłam , bo mogę brać udział w konkursach ( lubię zdrową rywalizację ) .
Nie wstawiam zgromadzonych przepisów bez zdjęć bo nie widzę sensu .Nie muszę wstawić wszystkiego co kiedykolwiek ugotowałam i spisałam jak to zrobić . Był okres , że gotowałam dla 8 osób - piekłam całe kaczki , gęsi , nawet prosiątko się trafiło . Faszerowałam szczupaki i sandacze w całości .Mam przepisy - i nie wstawię ich bo na 2 osoby takiego dania nie zrobię . Jak kiedyś komuś będzie przepis potrzebny to podam na PW lub na forum .
Jeśli kiepskiej jakości zdjęcie mi przeszkadza to na niego po prostu nie patrzę .
Ten kto wstawia dla przyjemności dzielenia się przepisami nie zwróci uwagi na to czy dostał za przepis 1 czy 30 punktów - co to za różnica .
Nie odczuwam potrzeby wstawienia wszystkiego co zapisałam. Bardziej mnie bawi wracanie do wczesnych przepisów i poprawiania ich zapisu ( bo sam wiesz , że napisanie dobrze przepisu nie jest wcale proste i dopiero z czasem człowiek się tego uczy ) lub zdjęcia do niego ( jak patrzę na te sprzed 3 lat to się za głowę łapię ).
Wracając jeszcze do tego czemu jestem za tym by przepis ze zdjęciami był wysoko punktowany a ten bez nie - to między innymi dla tego, że czasem nie potrawa jest najważniejsza ( np. kasza manna na którą sie powołujesz ) a sposób podania , dekoracja .Dopiero tu można poznać jakie ktoś ma podejście do tego co robi .Sam wstawiłeś przepis ( nawet nie zapamiętałam na co ) ze zdjęciem na którym był smalec podany w formie kulek z fantastyczną dekoracją . Gdybyś mi ten smalec opisał to nie zrobił by na mnie wrażenia , a tak zapamiętam go do końca życia .
Zdecydowanie optuję za tym by przepisy bez zdjęć były nisko oceniane by uniknąć masówki ( z opcją dodatkowych punktów za dobre przepisy ) .
Odp: Ryżowa zupa z warzywami - komentarze
A jeśli nam zupy zostanie ( ta ilość wystarcza dla 4 osób ) to następnego dnia robimy z niej pomidorową . Dodając ok. 10 g koncentratu pomidorowego ( na połowę porcji zupy ) i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki .
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
misia14 napisał(a): Bardzo dobrze,że się dyskutuje nad zmianami...
jednak Bajtek pamiętaj,że znajdują sie tez perełki bez zdjęc czyli bardzo dobre przepisy...te można by nagradzać dodatkowo jakimiś punktami
I tu by można było wprowadzić podobną zasadę jak przy Super Przepisie . Do takiej dodatkowej punktacji mogli by typować Moderatorzy ( dodatkowe okienko w panelu ) i użytkownicy zgłaszając do Moderatorów i komentując i omawiając przepis w komentarzach .Taki przepis mógłby wtedy dostać np 10 punktów .
A Admini by zatwierdzali .
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
cherry napisał(a): Jak się wkurzę i zobaczę jeszcze jeden przepis maślankowy na stronie zabieram 500 wirtuali. Za niską wartość przepisów.
Cherry czasem też potrafi.
A różnice w punktacji przepisów bez zdjęć - ze zdjęciami są dyskutowane.
Wiesz , że kochamy Cię za to
Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
A ja mam opory blokowaniem . Widzicie - nie można z góry zakładać złej woli . Wiem , ze 99 % tych przepisów ,które nas denerwują jest wstawiona dla punktów . Ale 1 % nie . Nie mogę cenzurować przepisów i określać co jest dobre a co złe bo nie czuję się na siłach robić za ,, autorytet " - mnie może nie pasować - komuś tak . Po to żeby stwierdzić , że jest to kompletna pomyłka musiała bym zrobić potrawę wg takiego przepisu po to by móc się wypowiadać .
Przypominam Wam ostrą dyskusję jaka ostatnio się toczyła w komentarzach pod przepisem na tosty z puree ziemniaczanym . Idąc tym torem myślenia powinnam ten przepis zablokować - i co ? A no wygłupiła bym się - bo przekąska okazała się smakowita - mało tego sprawdziłam , że podobne danie doskonale się ma w kuchni angielskiej .
W dużej mierze mamy pretensję do tych przepisów nie tyle za merytoryczność co za hurtowe ich wstawianie , zaśmiecanie strony i sposób w jaki są spisane ( niechlujny , pospieszny , z błędami ) .
Ale tu też nie była bym radykalna - zwróćcie uwagę na to jak mało osób potrafi wyrażać swoje myśli na piśmie - muszą się tego nauczyć - może przy okazji pisania przepisów .
Problem by znikł gdyby nie opłacało się wstawiać masówki - gdyby za przepis bez zdjęć były 2 punkty to czy ktoś by się ,, narabiał " - może i tak .
Mam zamiar sprawdzić jak smakuje kompot z olejkiem rumowym - może się mylę i nie wyleję . Ale tylko w ten sposób mogę sprawdzić czy przepis jest dobry .
Nie zgadzam się ze zdaniem , że ktoś zrobi wg takiego przepisu i zmarnuje składniki - nie gotuje się na wiarę wg przepisu nie znanej osoby tylko dla tego że wrzuciła przepis do sieci - jeśli sie nie umie na oko ocenić czy warto coś takiego zrobić . Nie potrafię weryfikować przepisów na poziomie czytania nie gotuję wg nich .
Zasady muszą być jednakowe dla wszystkich - nie można zablokować przepisu na kompot z olejkiem a wstawić sałatki z surimi - bo smak tych potraw jest względny i przez każdego inaczej oceniany .Tu akurat wiem że surimi nie znoszę - smakują mi jak guma - a kompotu z olejkiem nie robiłam .Połowę moich przepisów pewnie niektórzy uznają za dziwolągowate - tylko do mnie się już przyzwyczajono i łosoś z malinami nie drażni .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Bernadetta napisał(a): Czy przepis na "Galaretkową pomysłowość"
https://gotujmy.pl/galaretkowa-pomyslowosc,przepisy,128792.html
"autorstwa" Remika1515 nie powinien zostać usunięty z uwagi na fakt, że nie jest przepisem, a tylko sposobem na zmarnowanie wymienionych w nim składników ? Pozwolę sobie sięgnąć do źródła i zacytować za http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepis_kulinarny , że przepis kulinarny to "algorytm czynności prowadzących do przygotowania potrawy" (niektórym to chyba umknęło). Niestety wykonując czynności wg wskazówek "autora" nie otrzymamy żadnej potrawy, tylko ciecz z owocami, którą będziemy zmuszeni wyrzucić...
Nie da rady - nikt nikomu nie może zabronić lubić twardej galaretki z owocami ( 3 galaretki na 1 litr wody- lub ,, pływającej " galaretki )- o gustach sie nie dyskutuje .Galaretka z kiwi stężeje jeśli owoce przed zalaniem galaretką przez kilka chwil obgotujemy - dla tego np. ananasa z puszki można zalac galaretką a świeżego nie -ale tego autor nie zaznaczył .
Przyznaję , że mam wiele razy problem z zaakceptowaniem niektórych przepisów - ale z drugiej strony nie odważę sie zablokować przepisu tylko dla tego , że jest on wg mnie beznadziejny .
Przepis kulinarny podawany przez użytkownika strony kulinarnej należy moim zdaniem zawsze traktować z olbrzymią dozą braku zaufania .Podają je laicy nie autorytety kulinarne i nie biorą za to odpowiedzialności . Co jednemu pasuje dla drugiego będzie nie jadalne .To loteria .Od tego są komentarze - tu pełna dowolność możemy komentować a autor może bronić swojego pomysłu .
Bardziej mnie przeraża to , że wszyscy wiemy skąd się tego typu przepisy biorą - z pogoni za punktami .
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
Kocham Was za to co napisaliście .
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Już po sprawie
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Remik1515 napisał(a):
Remik uspokuj się Poczytaj sobie trochę postów wstecz . Nasza misiabe i Sylwia z Doradcy Smaku to ta sama osoba . Bardzo Cię proszę - jeśli już zaczynasz się bawić w sprawdzanie cudzych przepisów zamiast poprawić swoje to efekty swoich poszukiwań bądź łaskaw podawać Moderatorowi na pocztę , a nie publicznie na forum . Żeby coś podać publicznie trzeba mieć 100 % pewność , że ktoś złamał regulamin .Nie mieszaj niepotrzebnie .
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Remik1515 napisał(a): monika1004
https://gotujmy.pl/pysznotka-,przepisy,128390.html
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/70804/pyszotka
Tu już jest bardzo dobrze prawie przerobiony ale zdania ze stron się powtarzają słowo w słowo to jakiś zbieg okoliczności chyba nie?
Ciasto identyczne ale to nie jest plagiat . Powtarzanie się identycznych zlepków słów jeszcze nie robi z tego opisu plagiatu . Nie moge zablokować na tej podstawie przepisu.