Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Jak piętek to rybka czyli pstrąg z koperkiem smażony w całości , a wcześniej marynowany w soku z cytryny + ziemniaczki z wody z koprem i surówka z białej kapusty
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Kotleciki mielone inaczej ( miesko wymieszane z utartą marchewką i ziołami ) duszone potem w sosie z duszonych pomidorów, cebulki, papryki , czerwonego marynowanego pieprzu z odrobiną koncentratu pomidorowego.
Odp: To znowu ja ;D
- Forum: To znowu ja ;D
joaska500 napisał(a): Kto mi może wyjaśnić jak założyć książkę kucharską na tej stronie....?
Po pierwsze trzeba mieć jakiś dorobek w przepisach ( przepisach ze zdjęciem )- oczywiście w 100 % własnych przepisów .Przepisów które można podciągnąć pod konkretną kategorię ( zobacz np. moje książki na pierogi ( Pierogarnia u Buni ) , ryby ( Rybny kramik Buni ) , na makarony ( Viva la pasta czyli makaron u Buni),potrawy na parze ( Para buch w wydaniu Buni ), Wigilijne i Świąteczne ( Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka ) , na jajka ( Ab ovo - czyli jejunio wg Buni ) , herbatę (Na herbatkę to tylko do Buni ), ziemniaki ( Pyrlandia wg Buni ) . W każdej jest ok. 40-50 przepisów ( 30 trzeba mieć nowych do wstawienia w chwili tworzenia książki ) . O tym czy czyjeś przepisy zasługują na to by powstała z nich książka decydują Admini strony ( Tit i Cherry )
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Dzięki - na dziś koniec
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
piotr20091991 napisał(a): Ważny jest opis niż zdjęcie bo dania się robi według opisu a nie zdjęcia Ważne jest co z tego przepisu wyjdzie , żeby było smaczne itd .
Mówisz , że nie jest ważne zdjęcie tylko opis . No to spróbuj opowiedzieć jaki efekt chciałam uzyskać w tym przepisie gdybym nie dodała zdjęcia . Nic sobie nie wyobrazisz - bo cały cymes potrawy polega na kolorystyce i sposobie podania
https://gotujmy.pl/diabelskie-pierogi-z-kaszanka-,przepisy,99932.html
Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Może informatyk coś działa i dla tego niektóre funkcje szaleją
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
Mam dość i to fizycznie . Odwaliłam taką masę przepisów , że już mi niedobrze od czytania, a nogi mam jak banie od siedzenia przed laptopem .
Jak nie idiotyzmy to plagiaty .
Przypominam osobom hurtem przenoszącym swoje przepisy z innych stron, że opis musi być zmieniony - nie może być w takiej samej formie jak tam, bo będzie zablokowany . Dotyczy to ( chyba - bo mam nadzieję , że swoje przenosi ) jednej osoby . Część przepisów poblokowałam - jeśli nie edytuje reszty to też zostana zablokowane .
Do jutra - mam nadzieję , ze w nocy co niektórzy będą spać - bo jak rano wejdę w panel i bedzie tak jak dziś to sie zaryczę
Odp: Chudo ale z dużą ilością smaku- moje filmy
Żeby nie trzeba było szukać to proponuję wstawiać link z You-Tube w działkę Filmik ( np.z You Tube ) pod tym tekstem - po prostu wkleić link w tą kratkę
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
bajtek napisał(a): Dodane przed chwilą i chcę zapytać CO TO MA BYĆ ZA PRZEPIS ...cytuję:
"Na samym początku ziemniaki zalewamy osoloną wodą. Jak się zagotuje wsypujemy mąkę ale nie mieszamy. Gotujemy aż ziemniaki się nie ugotują. Potem odcedzamy ziemniaki ale nie wylewamy wody bo się jeszcze przyda.Całość ciasta ubijamy pałką do ucierania ciasta do uzyskania jednolitej konsystencji.Gdyby była zbyt gęsta to dolewamy wody pozostawionej z odcedzenia. Następnie formujemy kształtne kule. Masę polać śmietaną z cukrem i podsmażyć na tłusczu. - KONIEC CYTATU
To jest bardzo dowolna i w dodatku źle napisana wersja tzw Porki czyli Prażuchy ( ziemniaki ugotowane , nie do końca odcedzone zasypuje sie mąką , tłucze a potem okrasza )- przepis musi być napisany od nowa
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Zgłoszenia sprawdzone i potwierdzone .Przepisy zablokowane . Dziekuję
Witam w sobotni ranek - zostajemy razem do niedzieli do 14 - tej . Miłego dnia