Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Wnuczka zażyczyła sobie naleśniki z serem . Zrobiłam - a co tam .
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
Kathlyn napisał(a): zewa napisał(a): A może ktoś myśli, że za zdjęcie na stronie głównej też są punkty
I po co zaraz te złośliwości? Nic takiego z wypowiedzi Elki1986 nie wynikało. Jako osoba ze "świeżym" stażem być może lepiej czuje się na starcie widząc, że jej przepisy trafiają na stronę główną. Czy nie może zadawać pytań o sprawy które mogą być dla doświadczonych użytkowników nie warte uwagi lub oczywiste? Zewsząd nagonki na plagiatorów i nabijaczy punktów (doskonale rozumiem dlaczego, i macie rację po stokroć!), ale często mam wrażenie że nowi użytkownicy na stronie z góry mają przechlapane w opinii niektórych starych wyjadaczy. No, ja już na pewno mam
Masz dużo racji - ale nie dziw się proszę jak dużo osób reaguje nerwowo na te wieczne pytania o punkty . Jak ktoś ledwo pojawi sie na stronie a już zaczyna się martwić o to ile za co może punktów zdobyć to ,, starzy ,, reagują nerwowo. Zobacz co się dzieje . Jestem na stronie prawie 3 lata , prawie 39000 punktów , rangę Złotego Eksperta i wstawione 1883 przepisy ( wszystkie ze zdjęciami ) . A ilu z nowych ma więcej niż ja , lub ma rangi Srebrnego Eksperta za masówkę bez zdjęć . I za te punkty biorą nagrody . Pomyśl jak ja się czuję ?
Więc nie dziw się proszę .
Wiele nowych osób widzę zaaklimatyzowało się fantastycznie . Wstawiają super przepisy .Mają ciekawe zdjęcia . ale nie widać by wstawiali byle więcej .
Wszystko więc zależy od tego jak się ,, nowy " zaprezentuje i na jaką opinię sam sobie zapracuje .
Odp: Odp: Odp: Odp: Ciekawostki - czyli co nas zaskoczyło
anemon napisał(a): Babciagramolka napisał(a): alaaa napisał(a): a gdzie można kupić taką czarną,pierwszy raz widzę taką
Ja kupuję u siebie w warzywniaku paczkowaną po 1 kg ( Witmaru ) - płaciłam chyba po 3,5 zł . Nie zawsze jest dla tego kupuję od razu po paczce .Może leżeć tak jak normalna marchew .
A czy smakuje tak samo jak normalna marchewka? Nie widziałam takiej u siebie w sklepie, ale widziałam nasiona i zastanawiałam sie jak smakuje?
Taka sama jak normalna , tyle , że ta ciemna barwi mocno.Fajnie wygląda jarzynka jak się zrobi np 3 rodzaje gotowanej osobno pokrojonej w kostkę i ułożonej obok siebie . Jak zrobię to pokarzę .
Odp: Odp: Ciekawostki - czyli co nas zaskoczyło
alaaa napisał(a): a gdzie można kupić taką czarną,pierwszy raz widzę taką
Ja kupuję u siebie w warzywniaku paczkowaną po 1 kg ( Witmaru ) - płaciłam chyba po 3,5 zł . Nie zawsze jest dla tego kupuję od razu po paczce .Może leżeć tak jak normalna marchew .
Odp: Ciekawostki - czyli co nas zaskoczyło
A znacie taką marchew ? Położyłam obok normalną pomarańczową , żeby pokazać kontrast . Do kompletu gatunków brak tylko odmiany białej wywodzącej się z Ameryki .
Odp: Mąka ryżowa
- Forum: Mąka ryżowa
misiabe napisał(a): No właśnie... Ostatnio znajoma była daaaleko w obcym świecie i przywiozła mi super przepis na słodkości. W przepisie jest mąka ryżowa. Ja wiem, że nie jest to jakiś bardzo wyszukany składnik ale byłam już w każdym sklepie spożywczym w moim miasteczku i nigdzie jej nie mogłam dostać. I tu moje pytanie. Czy można by było mąkę ryżową czymś zastąpić? Jak myślicie? Może mąka kukurydziana lub ziemniaczana?
Z przepisu mi wynika, że ta mąka ryżowa dodawana w celu zagęszczęnia potrawy.
Może ktoś próbował już czymś zastąpić tą mąkę?
Zmiel po prostu ryż w młynku do kawy ja tak robiłam z mąką gryczaną
Odp: co na kolację ?
- Forum: co na kolację ?
Zamiast kupnej wędliny - pieczona karkóweczka z dużą ilością czosnku . Piekę na zapas i mrożę w kawałkach . A potem kroję w cienkie plasterki i jemy albo z musztardą albo z chrzanem. Pychotka .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A u nas dziś kolorowe roladki z piersi kurczaka gotowane w folii . Nadzienie to serek topiony kremowy , ogórek , papryka i pomidor . Dodatkowo zrobiłam sosik z obsmażonych i potem duszonych tych samych warzyw . Mimo tego , ze z przypraw użyłam tylko sól i pieprz danie jest pikantne i wyjątkowo smakowite .
Odp: Mam dość !!!!!!!!
- Forum: Mam dość !!!!!!!!
Dodam jeszcze do tego , że masz rację ( mówię do elka1986 ) - strona czołowa jest wizytówką portalu i raczej nie powinno na niej być zdjęć gorszej jakości .
Za to , że zdjecie pojawi się na czołówce dodatkowych punktów nie ma - jest to tylko sprawa ambicjonalna .
Sprawdziłam - na 15 wstawionych przez Ciebie przepisów ze zdjęciami 10 było na stronie czołowej ( dłużej lub krócej ) , a tylko 5 nie . Czyli nie jest tak źle z Twoim aparatem .
Czasem na czołowej stronie przepis wisi tylko 20 minut bo akurat tyle osób wstawia przepisy - nic na to nie poradzimy .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
edytaha napisał(a): MISURA
Pomijam fakt, że ten przepis:
https://gotujmy.pl/makaronowa-zapiekanka-misura-z-brokulami,przepisy,131030.html
został wstawiony wcześniej w tej samej formie tutaj:
https://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-makaronowa-misura
to na dodatek fotka jest ściągnięta stąd:
http://pl.123rf.com/photo_8959551_pieczone-ziti--pieczony-makaron-ziti-z-miesa-sosem-pomidorowym-mozzarella-parmesan-i-serem-ricotta.html
Coś nie zaskoczyło w systemie bo blokowałam - teraz powinno być dobrze . To jest chyba krypto reklama bo na Facebooku w profilu Misura też jest