Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

smakosz 1988 napisał(a): evita0007 napisał(a): cherry napisał(a): smakosz 1988 napisał(a): dlaczego do pierożków dostałam tylko 20 pkt? to oszustwo jest.Dodałam 5 zdjęc i opisałam.proszę o poprawienie błędu
https://gotujmy.pl/domowe-pierozki-wg-smakosza-z-barszczyki,przepisy,126800.html
to samo z następnymi dwoma przepisami:
https://gotujmy.pl/duszony-bukiet-warzywny-dla-lasuchow,przepisy,126802.html
https://gotujmy.pl/blyskawiczny-obiad-smakoszka,przepisy,126803.html
Wszystko jest a ja powinnam łącznie dostać 80 pkt

Smakosz, nikt nie stara się Ciebie w żaden sposób oszukać. System nie naliczył punktów bo nie miał za co - wejdź w swoje przepisy, zobaczysz, ze zdjęcia są nieopisane. To samo widać u nas, w panelu administracyjnym - zatwierdzona została edycja Twojego przepisu na pierożki, ale zdjęcia w dalszym ciągu opisane nie są.
I brak etapu przygotowania pierożków
No właśnie a ja dawałam opis na przygotowanie pierożków i to nie mały.więc gdzie on jest? nie będę 30 razy pisała tego samego tylko dlatego ze system szwankuje


Smakosz - proszę nie denerwuj się . Tak jak pisze Cherry - nikt nikomu nie robi na złość - ja zatwierdzałam Twój przepis - nie mam pojęcia czemu źle sie zapisało . Niestety ( a może na szczęście ) na stronę jest wstawiane tyle przepisów , ze czasem coś się nie tak zapisze . Zrób proszę edycję przepisu dostawiając opis procedury ( na pewno przepis masz zapisany więc nie zajmie Ci to dużo czasu ) . Opisy pod zdjęciami trzeba bardzo dokładnie wstawiać bo system jest bardzo czuły i czasem cofnięcie o 1 literkę ( albo próba poprawienia litery w opisie ) kasuje cały wpis ) . Jak nie masz cierpliwosci do edycji to podeślij do mnie na pocztę tekst procedury i podpisy pod zdjęcia ( numerując je ) a wstawię to z panelu .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

elzbieta8960 napisał(a): kajol695

https://gotujmy.pl/zupa-cytrynowa-wg-kajol695,przepisy,126822.html
http://przepisy-kulinarne.postis.org/z/zupa_zupa_cytrynowa_jastrzebiogorska

https://gotujmy.pl/pieczen-cieleca-wg-kajol695,przepisy,126823.html
http://www.smakiem.zyj.pl/index,litera,P,pid,255,t,polska_pieczen_cieleca.htm

https://gotujmy.pl/sznycle,przepisy,126824.html
http://kuchcik.info/2007/02/20/chrupiace-sznycle/

Dzięki Elu Moja wina - do głowy mi nie przyszło że to plagiaty . Kurcze chyba trzeba sprawdzać nawet przepisy na posmarowanie kromki chleba masłem .Trzech zdań ludzie sami nie potrafią napisać czy co ? Zablokowałam Ale jestem przerażona tym co się dzieje .

Odp: Sałatka wigilijna - pomóżcie:-)

A ja nie podam przepisu bo nie podaje sałatki na Wigilię . Tak przy okazji tego wątku ciekawa jestem jak to jest gdzie sałatka pojawia sie na Wigilijnym stole a gdzie nie . W mojej rodzinie jest kilka zestawów Wigilijnych i każdy się upiera , że to jego jest właściwy .Ja przychylam się do wersji kresowej tzn barszcz , uszka , kapusta z grzybami , kilka wersji śledzi , karp ( lub inna ryba ) smażony , ryby w galarecie , kulebiaki rybne , kompot z suszu , makowiec i piernik .
Sałatka jest na stole w pierwszy i drugi dzień Świąt .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

- czy to się kiedyś skończy ?
Dobrze , że jesteście dziewczyny bo same nie dajemy rady .
Dziękuję - już po sprawie - a ze względu na notoryczność i ilość sprawę przekazuję dalej .Moim zdaniem usunięcie i strata punktów za przepisy nie starczy .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Bahus napisał(a): Buniu...uczulę moją ślubną aby przed dodaniem przepisu sprawdziła czy już gdzieś ich nie dodałem. Muszę jednak wpierw przeprowadzić szkolenie ( ) jak ma to robić. Uważam sprawę za zamkniętą.

Mogą być dodane wcześniej na inne strony pod warunkiem , że zmieni opis ( reszta : tytuł , składniki i zdjęcie bez zmian ) i dopiszcie w profilu pokrewieństwo to nikt nie będzie miał wątpliwości że nie jest to plagiat

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Bahus - przykro mi bo ,że napisałam do Etna standartową formułkę o zablokowaniu przepisów bo faktycznie zapomniałam o tym że informowałeś mnie o powiązaniach .Tyle że jak już to wyjaśniłam na PW zasady określone przez Właścicieli strony obowiązują nas wszystkich . Własne przepisy ( nowe ) mamy obowiązek najpierw wstawić na Gotujmy a dopiero potem na inne strony ( w tym własne bloogi ) .
Przepisy stare , które mieliśmy umieszczone na innych stronach zamieszczamy na Gotujmy wg zasady , że tytuł , zdjęcie i składniki mogą pozostać bez zmiany ale opis trzeba przeredagować .
Zawsze też sugeruję w opisie profilu podać informację , że zamieszczało się pod innym nickiem by uniknąć takich sytuacji .
Nie jestem w stanie zapamiętać wszystkich zastępczych nicków użytkowników . Sam wiesz z praktyki bo byłeś Moderatoem jak żmudna to jest praca .W zasadzie nie patrzy się na to kto wstawił tylko czy wszystko jest w porządku ( a i tak nie wszystko się wyłapie ) . Zablokowała bym teprzepisy każdemu nie zależnie od tego kogo by dotyczyły bo reguły są jednakowe dla wszystkich .Swoje przepisy też najpierw zamieszczam tu a dopiero potem na bloogu . Zasady to zasady .

I nie dewaluj proszę pomocy użytkowników w wyłapywaniu plagiatów bo nie ma żadnej ujmy w pomocy Moderatorom w tym by plagiaty nie ukazywały się na stronie .Sam wiesz , że od lat walczymy z tym by strona była wolna od tych , którzy wykorzystują cudzą pracę .A od chwili kiedy są Nagrody jest z tym wielki problem.

Przeproś w moim imieniu jeszcze raz żonę bo fakt plagiat to nie jest i powinnam była napisać czemu blokuję przepisy - ale zablokować musiałam .Przepisy zostały wstawione na stronę już w trakcie obowiązywania tych zasad i nic na to nie mogę poradzić .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha napisał(a): Etna
https://gotujmy.pl/pierogi-z-cynaderkami-i-grzybami,przepisy,105195.html
http://kuchnia-polska.net/?category_id=357&recipe_id=10457

https://gotujmy.pl/pierogi-z-fasolka-szparagowa,przepisy,105192.html
http://kuchnia-polska.net/?category_id=357&recipe_id=10459

https://gotujmy.pl/siekana-cielecina,przepisy,105176.html
http://kuchnia-polska.net/?category_id=362&recipe_id=10540

niestety, póki co nie dysponuję taką ilością czasu, która pozwoliłaby mi dłużej posprawdzać tego użytkownika, a podejrzane wydają mi się również inne przepisy...

Załatwione .Dziękuję .

Odp: Mikser -KitchenAid

No to chyba będę wyjątkiem - nie marzę o takim mikserze - prozaicznie - nawet gdyby dawali za darmo to nie mam gdzie postawić na wierzchu a dźwiganie 8 kg miksera żeby go gdzieś upchnąć to ponad moje siły i cierpliwość . Zwykły ręczny zupełnie mi wystarczy . Ciast nie piekę ( w każdym razie mało ) , a wyrabianie ciasta na pierogi na 2 osoby ,, machiną " jest bez sensu
Jeden stres mniej - nie martwię się , że nie mam i nie będę mieć .

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

Sos to pewnie po prostu pesto- wystarczy zmiksowac na gładko zioła z oliwą i przyprawami. Szkoda tylko , że pytanie o ten sos ,, pachnie " mi ukrytą reklamą pizzerii - bo po co w pytaniu o sos nazwa lokalu i ceny pizzy ? Użytkownik zarejestrował się na Gotujmy dziś - ciekawe czy bedzie aktywny ?

Odp: co dzisiaj na obiad?

Faszerowana cukinia - żeby nie to , że wyskakuje notorycznie ,, błąd - zapis się nie powiódł " to bym wstawiła przepis - a tak trzeba poczekać .