Odp: Robimy przetwory...

Zdublowałem posta więc ten jest pusty, bez treści...niestety dubla nie można usunąć...

Odp: Robimy przetwory...

Konfitury z winogron

1 kg winogron pozbawionych pestek,
1 kg cukru,
2-3 g kwasku cytrynowego,
1 łyżeczka do herbaty szypułek („ogonków") wiśni (niekoniecznie)
oraz olejek waniliowy do smaku

Zdrowe, jednakowej wielkości winogrona włożyć na 1 -2 minuty do wody o temperaturze 80-90°C i dodać szypułki wiśni, w celu nadania konfiturze przyjemnego zapachu i ładnego koloru. Następne winogrona włożyć do syropu z cukru i pozostawić w nim przez 3-4 godziny, po czym podgotować przez 50-60 minut, zdjąć z ognia, odstawić na pewien czas i ponownie gotować z dodatkiem kwasku cytrynowego oraz olejku waniliowego, aż konfitura będzie gęsta.

Póki co przepis podaję tutaj...wkrótce jak obrobię zdjęcia dodam go do swoich przepisów.

Winogron używam działkowych, ale odmiany afrykańskiej (ze szklarni)...poniżej zdjęcie.

Odp: Przepowiednia

Pamiętam jak w roku 70-tym siedziałem na płocie w przerwie meczu między podwórkami i sobie myślałem..."jak to będzie w roku 2000- nym"? Wtedy wydawało mi się, że to kosmiczna "odległość" czasowa. Tymczasem przeleciało jak biczem strzelił...Pewnie dla niektórych rok 2050 też przypędzi jak jak pociąg napędzany nową jeszcze dziś nie znaną energią.

Przepowiednia

Niniejszym przepowiadam, że w roku 2050 Gotujmy.pl prowadzone przez Panią , której imię będzie zaczynało się na literę "A", zostanie ogłoszone jako najlepsze (w technice i technologii obowiązującej na ten rok) na świecie....Będzie się ukazywało i istniało w języku angielskim i polskim. Będzie posiadało "salę tradycji" gdzie na pierwszej "ścianie" będzie wisiał portret....no zgadnijcie czyj? No oczywiście, że pioniera i wielkiego aktywisty...imć Pana BAHUSA. Wycieczki wirtuane będą pytać kto to był tan Bahus?... No właśnie....Wychodząc na przeciw tym przyszłościowym pytaniom, napiszcie proszę już teraz kto to jest (Waszym zdaniem) ten BAHUS i co o nim myślicie i sądzicie. Za 40 lat wielu z nas w dyskusjach na forum Gotujmy.pl ze względów oczywistych niestety już uczestniczyć nie będzie, a zatem informacje o które proszę, dla biografów i historyków Gotujmy.pl będą bezcenne i ułatwią im opracowania, wykorzystane później (być może) do prac magisterskich i doktorskich..
Bahus

Historii nie wolno fałszować więc gdyby ktoś bardzo Bahusa nie lubił niech raczej się nie wypowiada

Odp: Galeria fotograficzna.

Bardzo kolorowe te kwiatki na działce (powyżej ważki)

Odp: Odp: Cukinie na start

luna19 napisał(a): A ja zrobilam te kiszone cukinie... w 4 słoikach .. jeden zostawilam w domu a do trzech dolalam po troszku octu i wynioslam do piwnicy.. ciekawe jak dlugo sie przechowa
...nie jest zła taka kiszona .. ale i tak wole ogórki

A czy kiszona cukinia też tak "chrupie" jak ogórki?

Odp: Robimy przetwory...

Zrobiłem wczoraj konfiturę z winogron. Nie wiedziałem. że to takie smaczne..wszystkim polecam.

Odp: Cukinie na start


Polecam cukinię po prowansalsku....(jest w moich przepisach) mówię Wam wyśmienita. Przepis przywiozłem z Francji.