Olej zamiast masła lub margaryny

Chciałabym zastąpić w cieście rozpuszczone masło olejem. Ile mam go dodać? Przelicznik jest taki sam czy może trzeba go dać mniej lub więcej?

Ulubiony przepis na sernik

Jaki jest Wasz ulubiony przepis na sernik? Wolicie sernik z ciastem czy bez ciasta? Z bakaliami czy bez nich?

Problem z ubiciem białek

Co może być przyczyną problemu z ubiciem białek na sztywno?

Pieczona karkówka

Jak długo piecze się karkówkę w kawałku? Lepiej piec ją w rękawie czy może bez niego?

Kokarda z masy cukrowej

Jak zrobić z masy cukrowej kokardę? Co próbuję to mi się zapada i pęka

Żelki do zapiekania

Lata temu można było kupić żelki do zapiekania. Wiecie może czy można je gdzieś jeszcze dostać czy zniknęły na stałe ze sklepów.

Nieszczelna forma na baranka

Mam problem z formą na baranka. Dostałam jakieś 12 lat temu formę od mojej mamy na baranka. Problem w tym, że ta forma nie zatrzymuje ciasta. To nie jest odlew tylko taka składana i spinana takimi klamerkami forma, którą stawia się do góry dnem w innej formie. Ciasto jest wszędzie ale nie w formie. Co zrobić żeby mi w końcu ten baran wyszedł?

Masa budyniowa

Jak robicie masę budyniową to robicie ją z budyniu w proszku czy sami go przygotowujecie?

Odp: Masa budyniowa

Mi właśnie z kupnego budyniu wodą podchodzi i się zastanawiałam czy tylko ja mam taki problem czy ktoś jeszcze ma takie schody z tą masą.

Odp: Zupa ogórkowa

lukrowanepierniczki napisał(a): Czym zakwaszacie zupę ogórkową jak ta nie jest ani trochę kwaśna? Zrobiłam zupę ogórkową i gdyby nie to, że widać w niej ogórki to bym w życiu nie powiedziała, że to ta zupa. Ogórki ani trochę kwaśne nie były

Mi na myśl przychodzi sok z cytryny