Odp: Cukier

  • Forum: Cukier

skuter5 napisał(a): Jakiego cukru najczęściej używacie do wypieków? Wolicie biały czy może trzcinowy? A może jeszcze inny?


Ja różnie. Zależy od tego jaki mam. Niestety trzcinowy czasem ciężko u nas dostać więc większość wypieków robię z białym.

Odp: Kalka - gdzie kupić?

ciasteczka napisał(a): Córka potrzebuje do szkoły kalkę. Kiedyś można ją było kupić w papierniczym. Niestety nie mają w asortymencie. Gdzie jeszcze można takie coś kupić?


Zapytaj w hurtowni papierniczej. Ja tam jakiś czas temu kupowałam.

Biszkopt na roladę

Czemu biszkopt na roladę rośnie jak szalony? Co bym nie zrobiła i jakiego przepisu bym nie użyła biszkopt zawsze mi rośnie. Jakbym go robiła w małej blasze to rozumie, ale ja go robię w dużej i robię z jednaj porcji. A ten mi rośnie tak, że mogę go na dwa blaty podzielić.

Odp: Odp: Czego nigdy nie może zabraknąć?

U mnie zawsze są ziemniaki Mam też zapas mąki, cukru, masła, owoców warzyw, makaronu i ryżu. Znajdą się też przeróżne orzechy. 

Aktualizacje oprogramowania

Czemu nieszczęsna aktualizacja komputera nie chce się dokończyć? Na 147 dochodzi do 137 i nic się nie dzieje. W tym punkcie utyka i komputer się zawiesza. Od 3 dni ta aktualizacja się robi i zrobić się nie może. Co może być przyczyną?

Odp: Odp: Biszkopt na roladę

robaczek napisał(a): biedroneczki napisał(a): Czemu biszkopt na roladę rośnie jak szalony? Co bym nie zrobiła i jakiego przepisu bym nie użyła biszkopt zawsze mi rośnie. Jakbym go robiła w małej blasze to rozumie, ale ja go robię w dużej i robię z jednaj porcji. A ten mi rośnie tak, że mogę go na dwa blaty podzielić.


Ja piekę roladę z takich składników:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie standardowe jak na roladę. Jajka ubić z cukrem na puszysto. Ostrożnie dodać przesiane sypkie składniki. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę. Upiec, przełożyć na ścierkę i zwinąć roladę. 

Dzięki za przepis. Skorzystam z niego przy najbliższej okazji. Dam znać co z tego wyszło

Odp: Odp: Jak uniknąć kaca?

Zgadzam się w 100%. Choć dużo też zależy od naszego samopoczucia Raz wypije człowiek lampkę wina i padnie, a następnym razem wypije pół butelki wysokoprocentowego "napoju" i będzie się czuł tak jakby niczego nie wypił. 

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

W poniedziałek było u nas cudnie. Pomijam fakt wiatru, ale nawet on nie zepsuł nam humorów. W słońcu było tak ciepło, że aż miło się spacerowało  

Odp: Odp: Biszkopt kontra termoobieg

Ja piekę biszkopt bez termoobiegu. Jakoś mi nic nie rośnie jak go używam. Piekę zawsze góra dół. 

Odp: Odp: Odp: Jajecznica

Ja kocham jajecznicę bez dodatków Jednak czasem lubię zaszaleć i dodaję do niej kurki, albo tak jak robiła nasza mama porwane na niewielkie kawałki pieczywo ( jajecznicę zjadaliśmy, a chleb zostawał więc mama dodawała nam go do jajecznicy pod koniec jej przygotowania )