Gotowanie to moje hobby. Lubięzarówno dania tradycyjne jak i różnego rodzaju eksperymenty. Mam nadzieję ze znajdziecie wśród moich przepisów coś co Wam się spodoba. Jakość zdjeć mam nadzieję że mi wybaczycie ale robię je komórką i nie zawsze wychodzą idealnie.

Odp: Odp: Odp: Twarde mięso w gulaszu

eli_555 napisał(a): caroline1983 napisał(a): Z mięsem i sercami był pewnie ten sam problem - sztuki z których pochodziły były nieco "wiekowe". "Młode" mieso gotuje się szybko i jest miekkie, "stare" pomimo wszelkich naszych wysiłków pozostanie twarde i łykowate.
Teściowa raz kupiła takiego kurczaka. Rosół zaczeła gotowac o 11, o 16 wyrzuciła kurczaka bo nadal był twardy a przeciez po 5 godzinach gotowania powinien sie zupełnie rozgotowac.
Ja bym kurczaka nie wyrzuciła,tylko obrała mięsko,zmieliła, przyprawiła i zrobiła pierogi z mięsem albo krokiety,czy kluski nadziewane.Szkoda mięska.


Ja tez ale z tesciowej kiepska kucharka i na to nie wpadła. Może to i dobrze bo jeszcze nigdy nie usłyszałam słowa krytyki w tej kwestii

Odp: Odp: Dania regionalne

Bahus napisał(a): No wiesz jo tyż znom funfla zes Zaniemyśla ino, że ten szczun to wpierw zes Chwaliszewa był. Robił wew składzie, a właściwie wew sklepie tego składu gdzie berbeluchy pilnowoł coby inne szczuny jej nie wywlekły. To był Beniu co z Froncką od kolejorza z Jeżyc się hajtnął. Taki fleja jeden, co w porach gdzik mioł a w gierach galarę. Ale pewnie to nie Twój onkiel....A czy ten Twój nie był czasami golorzem z Łazorza? Tym co wpierw spuszczał włosy a potem robił na piuntym peronie i wajchy takim dynksem przewalał ?... Ignac mu było.


Ja mieszkam w wielkopolsce ale spory kawałek od Poznania (za Koninem) i widzę ze w moich stronach sporo słów z gwary poznańskiej jest w użyciu.

Odp: Twarde mięso w gulaszu

Z mięsem i sercami był pewnie ten sam problem - sztuki z których pochodziły były nieco "wiekowe". "Młode" mieso gotuje się szybko i jest miekkie, "stare" pomimo wszelkich naszych wysiłków pozostanie twarde i łykowate.
Teściowa raz kupiła takiego kurczaka. Rosół zaczeła gotowac o 11, o 16 wyrzuciła kurczaka bo nadal był twardy a przeciez po 5 godzinach gotowania powinien sie zupełnie rozgotowac.

Odp: Wasze ulubione książki

Nie stare, niedawno była tam niezła dyskusja

Odp: Robimy przetwory...

Moim zdaniem ludowe przesady

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

A najgorsze jest to że czasami widac że ktos wklepuje plagiat za plagiatem i nie mozna mu niczego udowodnić

Odp: Procenty w cenie

Nie przepadam za zwykłym piwem za to lubie wszelkie "wynalazki" typu imbirowe, kawowe, malinowe...

Odp: Dania regionalne

ślepe ryby - rodzaj postnej zupy ziemniaczanej inaczej nazywanej rzadkie pyrki
myrdyrda - zasmazka
kamsztyk - karkówka
chabaśnik- rzeźnik
sznytloch - szczypiorek

2 pierwsze były łatwe bo moja babcia opowiadała że przed wojna często to u niej w domu jedli, resztę znalazłam w słowniku. Jakbys mógł to przetłumacz
co to sa klemcugi na zalckaście bo mnie ciekawośc zżera