Mamy taką kuchenkę kilka lat i spisuje się na medal. Tylko trzeba zabezpieczyć się w naboje do niej, bo niestety nie wszędzie można je potem dostać. Co do ilości jaka może być potrzebna to bywa różnie. Zależy ile się gotuje i co się gotuje. wiadomo, że na gulasz pójdzie więcej gazu niż np. na usmażenie ryby i ugotowanie ziemniaków.
Nie wiem jak Wy, ale ja dostaję białej gorączki przy myciu okien. O ile umycie ich to pestka, to pozbycie się pyłu i kurzu, który dosłownie oblepia je od strony trawnika to koszmar. Jeszcze dobrze okna nie umyję, a już ono jak magnes przyciąga wszystko co w powietrzu fruwa. Pasowałby okna myć po kilka razy w miesiącu. A jak spadnie deszcz to na oknie widać paskudne zacieki. Jest coś co sprawi, że ten pył i kurz nie będzie przylepiał się do okien? Normalnie mam ochotę spryskać je sprejem antystatycznym
Nie ma to jak grill Szkoda, że dzisiaj pogoda nie dopisuje, bo zrobiłoby się do na świeżym powietrzu, a tak zostaje zadaszenie, albo grill elektryczny. U nas dzisiaj na obiad grillowana karkówka oraz sałatka z grillowanymi warzywami. Tym razem na grilla rzucę też pomidorki
Ja zrywam tylko duże łodyżki szczypiorku. Mąż mi kiedyś wyciął pół szczypiorku, a jak zobaczył minę wypalił " no co nie mówiłaś, że mam zerwać tylko duże" . Szczypiorek ogołocony uschnął :/ Nie udało się mu odrosnąć. Może powodem był upał, a może co innego. Od tej pory mąż zrywa tylko największe. Reszta sobie rośnie.
Kiedy można łapać raki? Wiem, że istnieje coś takiego jak okres ochronny tych satworzeń. Nie wiem jednak od kiedy i do kiedy. Znajduję sprzeczne informacje. Może ktoś z Was posiada informacje na ten temat. Będę wdzięczna za pomoc.
Jeszcze trochę i zacznie się sezon na pyszny groszek cukrowy. Zrywany odpowiednio wcześnie jest niebywale słodki, a zostawiony dłużej staje się idealnym dodatkiem do zup i sałatek. Niestety sezon na to warzywo jest krótki. Macie może przepis na taki groszek w zalewie do słoików? Ja zwykle go mrożę, a chciała bym spróbować go zawekować. Tylko brakuje mi pomysłu na zalewę. Macie jakieś pomysły jaka mogłaby być?
Moje dzieci pieczarki dostały do spróbowania tak mniej więcej w wieku 6-7 lat. Nie pamiętam dokładnie kiedy. Zasmakowały im i od tej pory często te grzyby goszczą na naszym stole. Moje pociechy wiedzą, że mają bardzo dokładnie je gryźć więc problemów żadnych nie było.
Biedne to 3,5 letnie dziecko. Moje pociechy zaczęły grać w takie gry dopiero w szkole i to tylko dlatego, że na lekcjach informatyki pani, która ich uczyła pozwalała dzieciom grać gdy zrobiły na komputerach to co mieli zadane. W domu był i nadal jest zakaz grania. Jak chcą grać to pokazuję im składzik z piłkami, skakankami i innymi sprzętami do zabawy. Niech szaleją na świeżym powietrzu, a nie przed ekranem. Co do puzzli to super sprawa Moje dziewczyny też bardzo lubiły je układać. Twoja pociech to zdolna istotka Puzzle dla 5 lat to niezły wyczyn dla trzylatki
Uwielbiam grillowanie Pogoda dopisuje mamy wolne więc bez grilla się nie obejdzie Dzisiaj będą u nas szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami. Do tego grillowana cukinią i pieczarki. Mąż zamarynował wczoraj karkówkę i dzisiaj będzie ją grillował ( mi nie pozwala, bo twierdzi, że zawsze mu ją spalę ) Jak dobrze, że sezon na grilla się zaczął
Pieczarki to bardzo popularne grzyby. Można je kupić wszędzie i o każdej porze roku. Sama bardzo często ich używam. Co robicie z nimi przed obróbką? Mam na myśli czy je myjecie czy też obieracie ze skórki. Ja je myję pod bieżącą wodą uważając, by nie nalało się do nich ( do kapelusza). A jak to jest u Was?