Odp: Dzień Matki

Ja zabiorę mamę na kawę do naszej ulubionej kawiarni i zamówimy sobie ciasto na specjalne okazje Potem zahaczymy o jakąś galerię
Moją mamę podziwiam za to, że potrafiła i nadal potrafi ogarnąć cały domowy chaos i zawsze wie gdzie co jest. Że mimo przeciwności losu, zawsze idzie do przodu i nie cofa się przed trudnościami.

Odp: Gulasz mięso i dodatki

Wow, ale Ci gulasz wyszedł. Z chęcią bym go zjadła. Kiedy robisz znowu?
Ja najczęściej robię gulasz z łopatki wieprzowej albo karkówki. Ciężko u nas upolować ładne mięso wołowe, a jak już jest to za 1 kg takiego mięsa kupiłabym 2,5-3 kg karkówki.

Gotowanie ziemniaków

Jaką wodą zalewacie ziemniaki? Niby śmieszne pytanie, ale wczoraj moja mama surowe ziemniaki zalała wrzącą wodą i postawiła na gazie i gotowała jakby nigdy nic. Zawsze mi się wydawało, że ziemniaki zalewa się zimną wodą, żeby spokojnie zaczynały się gotować. A tu mój świat obrócił się o 360 stopni. Jaka woda do ziemniaków zimna czy gorąca?

Problem z czekoladą

Próbowałam ostatnio zrobić pralinki. Problem wystąpił już na samym początku. Mimo, że do czekolady nie dostałą się woda ta stała się dziwna taka jakby zbrylona. Nie dało się nic z nią zrobić. Co zrobiłam źle? Gdzie popełniłam błąd?

Odp: Odp: Rabarbar

Mój wujek robi z rabarbaru pyszną nalewką. Muszę go podpytać jak ją robi, bo jest pyszna. Ja z rabarbarem robię ciasta i babeczki. W zeszłym roku zrobiłam dżem z rabarbaru. Wyszedł całkiem niezły. Lekko kwaskowy. Idealny do ciast i deserów.

Odp: Ryż

  • Forum: Ryż

Każdy ryż można ugotować na sypko jednak trzeba zachować ostrożność przy długości gotowania i ilości wody. Ja od jakiegoś czasu najczęściej używam ryżu brązowego. Moja rodzina się do niego przyzwyczaiła i zajada się nim ze smakiem.

Odp: Owoce kontra odchudzanie

Polecam świeżego ananasa. Nie dość że pyszny to pomaga w zrzucaniu tego co niepotrzebne Byle nie jeść do w nadmiarze.. Dobre też są daktyle i figi, które poprawiają przemianę materii jednak kalorii mają sporo zwłaszcza te kandyzowane.

Odp: Borówka brusznica

To czy warto je sadzić zależy od tego czy ktoś je lubi Kapryśnie nie są i łatwo się je hoduje jednak trzeba uważać z glebą. Nie może być ona ani zbyt wilgotna ani zbyt sucha. Jej owoce nie są słodkie tak jak borówki czernicy. Te borówki najlepsze są na przetwory i do mrożenia. Tak same z krzaczka to raczej dla smakoszy cierpkiego smaku

Odp: Rabarbar obieranie

Też zauważyłam, że w wielu programach( jednak tylko zagranicznych) kucharze czy też cukiernicy nie obierają rabarbaru gdy pieką np. z nim ciasto. Też bym tak chciała, ale jakoś nie potrafię Mój mózg zakodował informację, że tą roślinę przed pieczeniem lub gotowaniem należy obrać z cienkiej skórki i odciąć liście. Nie potrafię inaczej. Tak więc ja zawsze obieram rabarbar i wątpię bym przestała to robić

Odp: Parzenie jajek

Hmmm. Osobiście jajek nie parzę jeśli będą poddawane potem obróbce cieplnej. Wyjątek stanowi np. tatar, do którego dodaję surowe żółtko. W takim przypadku dokładnie sparzam jajko. Jak robię kogel mogel to też parzę jajka. Robienie tego gdy np. będzie się piekło biszkopt jest bez sensu, bo i tak ciasto trafi do gorącego piekarnika i bakterie wyginą.