luna19 napisał(a): I te jej kompoty...(dziesiątki) przepisow pod rząd tylko w kazdym owoc zmieniony.. porażka.. w kazdym po 100gr wody 40 gr cukru i 80 gr owocu .. kto normalny bedzie z tego korzystać?
To jest normalne u tej autorki. Zmienia tylko nazwę owocu. Która gospodyni tak gotuje kompot?! Sok = owoce i woda! I inne ciekawostki. Mam tylko nadzieję, że jury konkursu doceni te wysiłki.
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy - wyszukiwanie zaawansowane
Babciagramolka napisał(a): Dziewczyny- gwoli wyjaśnienia- osoby które sprawdzają przepisy nie moga oceniac czy potrawa jest smaczna czy nie i czy sporzadzenie potrawy wg tego przepisu jest logiczne. Każdy ma prawo gpotować tak jak lubi. Jeden zrobi ciasto uzywając masła i 10 jajek drugi mąki , oleju i 1 jaka . Jak to będzie smakowac każdy musi ocenić sam i ma możliwość komentowania tego . Nie można cenzurować przepisów pod kątem merytorycznym bo to nie jest egzamin na to kto dobrze gotuje a kto nie. Żaden portal kulinarny nie bierze odpowiedzialności za to jak smakowo potrawa się sprawdzi- to sa indywidualne gusta. Przy korzystaniu z cudzych przepisów obowiązuje ograniczone zaufanie do autora. Albo komuś wierzą , że smacznie gotuje albo nie .Moderator nie może polecać czegoś albo dyskwalifikować .
Buniu, myslę, że nie do końca masz rację! W wielu przepisach brakuje składników KONIECZNYCH do sporządzenia potrawy. Jak zrobisz ciasto z białek,oleju i cukru?! Uważam, że jesteś zbyt liberalna w swoich poglądach. Nie ma wymogu wstawiania przepisów, więc jeśli ktoś jest początkujący, może niech najpierw nauczy się gotować w stopniu podstawowym a później wstawia przepisy. Jak można dzielić się z innymi wiedzą, której samemu się nie posiada?! Taka osoba powinna najpierw korzystać z przepisów, a nie w 3 minuty po rejestracji masz w panelu 40 knotów do moderacji.Jesteś cudownym, dobrym Człowiekiem, ale nie można wszystkie usprawiedliwiać, bo to nie mobilizuje tych osób do wysiłku, do stworzenia czegoś swojego, ciekawego i zaprezentowania swojego dzieła tutaj.
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy - wyszukiwanie zaawansowane
eli_555 napisał(a): luna19 napisał(a): elzbieta8960 napisał(a): https://gotujmy.pl/ciasto-ze-sliwkami,przepisy,68844.html ........mam problem ze zrozumieniem tego przepisu,nie wiem moze jestem nie rozgarnieta ale jak zagniesc ciasto z bialka,cukru i oliwy ?
Jest to przepis agata1722,,,,,zagladnelam z ciekawosci bo lubie ciasta ze sliwkami,ale z tych skladnikow nie da sie zagniesc ciasta ,ciekawe jak ten przepis przeszedl.
przegladalam jej przepisy ... wiele jest niezrozumialych . np jabłka w pysznym soku , gdzie w skladzie są tylko jablka i woda, sok z czarnego bzu bez cukru i wiele innych ..
Bo to nie są przepisy.To jest wklepywanie na ilość a nie jakość,żeby dochapać się nagród za awanse.To nie powinno przejść u moderatorów.
Elu, gdybyś przeczytała co pisałam wyżej na ten temat, to wiedziałabyś,że nie mamy prawa cenzurować przepisów! Moderatorzy obrywają, a my mamy tylko sprawdzić czy przepis i zdjęcie nie jest plagiatem i czy nie narusza norm społecznych (wulgaryzmy itp.) - nic więcej nam NIE WOLNO. I wierz mi, doskonale wiem co puszczam.Gdyby to było w mojej mocy, to b. wiele przepisów bym nie puściła. Tak jak i zdjęć (zdjęcie przetworu, ale przetworu nie widać, tylko linie papilarne na brudnym słoiku). Więc Kochane, nie zwalajcie na moderatorów win całego świata!
Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy - wyszukiwanie zaawansowane
elzbieta8960 napisał(a): https://gotujmy.pl/ciasto-ze-sliwkami,przepisy,68844.html ........mam problem ze zrozumieniem tego przepisu,nie wiem moze jestem nie rozgarnieta ale jak zagniesc ciasto z bialka,cukru i oliwy ?
Jest to przepis agata1722,,,,,zagladnelam z ciekawosci bo lubie ciasta ze sliwkami,ale z tych skladnikow nie da sie zagniesc ciasta ,ciekawe jak ten przepis przeszedl.
Elu, jeszcze raz Ci tłumaczę, że NIE MAMY PRAWA INGEROWAĆ W TREŚĆ PRZEPISU! Jeżeli przepis nie jest plagiatem, muszę go opublikować. I wierz mi, że czasem aż ręka mi się cofa! Takich przepisów jest mnóstwo! A u tej "autorki" większość. Pisze na konkurs, tylko nie wzięła pod uwagę, tego,że to nie jest konkurs na ilość a na jakość! Mam nadzieję, że jury się dokładnie wczyta w tę radosną twórczość!
Odp: Odp: Odp: Odp: Szkoła gotowania - jak mieszacie sos
Książę z bajki napisał(a): Henia napisał(a): Tit napisał(a): Makaron powinien przejść smakiem sosu - wtedy nabierze smaku. Jak go naoliwisz to nie wchłonie sosu i wtedy będzie bez smaku.Chyba, że chcesz makaron dłużej przechowywać - wtedy oliwa służy temu aby się kluski nie posklejały i nie straciły wilgoci. Tak jak stoi w szkole gotowania i po to się ją ogląda żeby się czegoś nauczyć. Poza tym tak robią makaron Włosi.
A wy sobie róbta jak tam chceta, to wasze gary i wasz makaron.
Zgadzam się z Tobą, makaron zbyt "naoliwiony" nie dość, że nie przejmie smaku sosu, jeszcze się od niego oddziela.Ugotowany makaron przelewam zimną, przegotowaną wodą. Dobrze spłukany nie skleja się, nawet przechowywany w lodówce.
@Henia ale wiesz, że przepłukiwanie makaronu oprócz tego, żę go hartuje to wypłukuje z niego skrobię i właśnie w dużej mierze przez to się nie skleja.
Drogi Książę z bajki, wiem to doskonale! Tylko nie wiem skąd ta małpa przed moim nickiem! Aż tak źle mnie oceniasz?!
Bardzo lubię miód i na świeżym chlebku i w wielu potrawach, ale zawsze kupując go, mam problem z rozpoznaniem czy nie jest fałszowany. Czy macie jakieś sposoby na sprawdzenie tego?
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
luna napisał(a): Prosze sparawdzic Asia19791 dodala zdjecie z tej strony
http://mojeciasto.pl/ciasto,1938,babeczki_z_malinami.html, a za zwrocenie uwagi wali jedynki.
Sprawdzone, usunięte! Dziękuję luna za to zgłoszenie. Ja wczoraj publikując ten przepis czułam, że to zdjęcie jest plagiatem, ale było tak dużo przepisów , że sprawdziłam pobieżnie i nie wiem czemu nie pokazało mi się. Polecam się na przyszłość
Śliweczka napisał(a): Henia napisał(a): Śliweczka napisał(a): Heniu!Ja ,podobnie jak Pyza mam zelmera i jestem z niej bardzo zadowolona.Ma trzy grubości sitek do mielenia mięsa,nasadkę do robienia kiełbas i osobno do niej dokupiłam szatkownice.Mała zgrabna i funkcjonalna.Polecam
A jaki typ masz? Zależy mi na szatkownicy ale i na tym, żeby miała "przybory" do robienia kiełbasy. Pozdrawiam Cię serdecznie!
Ja mam Zelmera typ 886.Na wyposażeniu posiada nasadkę do robienia wędlin i zestaw do ciasteczek i makaronów,a szatkownicę dokupiłam.Również bardzo serdecznie Cię pozdrawiam
O czymś takim właśnie myślałam!
Bahus napisał(a): Najlepiej oddać próbkę do specjalistycznego laboratorium, tam dokładnie określą czy to "podróbka" czy nie. Usługa kosztuje tylko 150 zł, a więc warto