Odp: Odp: Mleko nie chce mi sie skwasić, nie wiecie o co chodzi?
Jeśli to jest mleko z kartonu UHT to szybciej się zepsuje niz skwasi , druga rzecz , szybciej skwasi sie mleko które zawiera więcej tluszczu niz chude a trzecia to bakterie potrzebują troche ciepła więc do garnka i blizej kaloryfera a później schlodzić , a ziemniaczki ze skwarkami i kwasnym mlekiem...hmmm pycha , u nas sprzedają jeszcze efir z ostatniej mleczarni PRL-u w szklanych bytelkach takie jak były wcześniej , jest też taka smietana i mówię wam jest żólta jak dawniej i ten sam smak , a kefir....ubostwiam
Kurcze a do tych ziemniaczkow jeszcze szczypior lub koperek nie?
Odp: Odp: Odp: Pieczarki - myć czy obierać?
Proponuje tylko je myć , wiem iz sposob ich uprawy wiaże się czasem z tym iż ma kontakt z końskim łajnem ale ...żyjmy odrobine z naturą...
Odp: Odp: Czy wolno wstać od stołu zostawiając coś na talerzu?
Owszem mozna odejśc od stołu , nawet jeslisie czegoś dokładało , ale jest pewien wyjątek , to co dolożyłeś ( aś) zjedz , resztę możesz zostawić.
Odp: Odp: Odp: Ukraina :)
o tak , barszcz ukraiński tak ....z tym że pochodzi on z Polski , kiedy jeszcze ukraina była jej częścią...naprawdę.
Odp: mężczyźni lepiej gotują od kobiet
to nie jest mit , mężczyżni gotuja lepiej wynika to z tego iż mężczyzna posiada o wiele więcej kubków smakowych niż kobieta , potrafi eksperymentowac ze smakami na swoim wlasnym podniebieniu , choć mężczyźni od wieków polowali a kobiety im gotowały to oni własnie wyrażali swoja aprobatę ; dobre albo nie...Jest o tym kilka artykółow i czytałem o tym dosyć sporo , odsetek restauracji gdzie kobieta jest szefem kuchni wynosi 10% z czego 6 % to włascicielki restauracji .
smak jest bardzo stara przyprawą , dodawany jest do mięs troszkę tluściejszych poniewaz bardzo dobrze sprzyja trawieniu tak jak tymianek , można go dodawac do baraniny jak i dziczyzny , oczywiscie wszystkiego z umiarem na początku , musisz sprawadzić swoj smak.
Hm , moim skromnym zdaniem , jeśli chcesz dobrze wyposazyc kuchnie w garnki powinieneś przede wszystkim wziąć pod uwage to z czego one sa wykonane i na jakim piecu bedziesz ich używał , 700 zł jest dobra kwota na mały komplet garnków , polecam sprawdzenie jaości materiału z jakiego sa wykonane , wiekszośc producentów podaje ze jest to np. stal szlachetna , ale prawda jest taka ze ze szlachetnościa to nie ma nic wspolnego , troszkę ci doradzę...jeśli patelnia to żeliwna - to doskonały produkt ale wymaga więcej uwagi ze wzgedu na czyszczenie i oliwienie , przyda sie także Olkuska powleczona "teflonem" choć z teflonem nie ma to już nic wspólnego , ( teflonu ze wzglegu na szkodliwość nie wolno uzywac juz w produkcji garnków - jest to inny material ale nadal nazywany teflonem ) Olkuskie nie maja rownych do tej pory . Garnki , tu jest wiekszy problem , przede wszystkim stal z ktorych jest produkowana musi zawierac duzo miedzi i byc twarda , ponadto powinno być grube lub kilkuwrstwowe dno i szklane ( najlepiej ) pokrywki . Garnki żeliwne lub miedziane też sa doskonałe .
To wymaga wiekszego zastanowienia , do czego jak i gdzie bedą używane.
można też wziąć pod uwagę jakimi "narzędziami" będziesz się poslugiwał ....dluższa dyskusja chyba nie?
Odp: Odp: Super suszenie grzybów
nie jest to proces szybki , ale z tego co wiem grzyby suszone wolniej maja wiecej w sobie aromatu isą lepsze
Właśnie dodałem temat na foru , nie zauważyłem tego postu , zobaczcie....ja susze za lodowką
Odp: Odp: Witam wszystkich kuchcików , kucharzy:)
prosze bardzoi zyczę smacznego