Odp: Ulubiony kuchenny gadżet

lukrowanepierniczki napisał(a): Jaki jest Wasz ulubiony kuchenny gadżet, bez, którego nie wyobrażacie sobie pracy w kuchni?

Jednym z wielu takich gadżetów to wałek do ciasta Kto go nie ma wie jak ciężko rozwałkować ciasto na ciasteczka przy pomocy szklanej butelki  

Odp: Odp: Mrożone maliny

Możesz też zrobić mus malinowy dodać galaretkę i wylać na sernik na zimno, lub masę śmietanową na biszkopcie

Odp: Mrożone maliny

Możesz też zrobić deser z galaretek i mrożonych owoców. Takie pokruszone maliny będą wyglądały bardzo ciekawie w np. przeźroczystej galaretce  

Odp: Odp: Mleko

  • Forum: Mleko

U nas prym wiedzie mleko krowie  

Odp: Odp: Urodziny czy imieniny?

Urodziny Imieniny to tak raczej symbolicznie  

Odp: Pieczywo z ziarnem

biedroneczki napisał(a): Jakiego rodzaju ziaren używacie przy pieczeniu bułek i chleba z ziarnem?

Ja najczęściej, a właściwie zawsze używam słonecznika, sezam i siemię lniane  

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas niedziela iście wiosenna. Królowało słońce Było tak pięknie, że aż żal było wracać ze spaceru Oby takich dni było więcej

Odp: Sos na pizzę

lukrowanepierniczki napisał(a): Ile dajecie sosu na spód pizzy? Ja mam pecha i praktycznie zawsze daję za dużo i potem ciężko się ją piecze, bo ciasto jest mokre od tego sosu i nie wiem czy pizza się upiekła bo ciasto nie jest "sztywne" tylko się wygina.

Zależy jaki masz ten sos. Jak jest to ketchup to trzeba z nim ostrożnie, a jak robisz go sama ze świeżych pomidorów to musisz go dobrze odparować, by stał się gęsty. Ja daję taką porcję sosu, by było przez nią widać ciasto. Czasem jest go więcej, bo dzieci lubią pomagać, a że kochają sos to go nie żałują  

Odp: Biała czekolada w wypiakach

biedroneczki napisał(a): Chciałam dodać białą czekoladę zamiast gorzkiej do muffinek. Jak bardzo zmieni się ciasto gdy zrobię taką zamianę? Wiem, ze kolor i smak będzie inny. Chodzi mi o konsystencję. Zmieni się czy będzie taka jak ma być?

Zmieni się konsystencja. Białą czekolada jest bardziej płynna. Ciasto będzie smaczne i to bardzo ale po upieczeniu będzie miało inną strukturę niż ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady  

Odp: Ryż z jabłkami

skuter5 napisał(a): Jak robicie ryż z jabłkami to gotujecie ryż i na porcje ryżu dajecie przesmażone jabłka, czy robicie coś w rodzaju zapiekanki z ryżu i jabłek?

Ja na ugotowany na sypko ryż daję porcję przesmażonych jabłek z dodatkiem cynamonu