skuter5 napisał(a): Czy istnieje odmiana żółtych pomidorów, które nie mają twardego, a wręcz zdrewniałego środka?
Jeśli chodzi o duże żółte pomidory to ja też zawsze mam twardy środek. Za to małe koraliki żółtego koloru są bez takich niespodzianek
mocsłodkości napisał(a): Dostałam sporą ilość cukinii. Jest młoda i jędrna. Co mogę z niej przygotować? Jest tego dość dużo więc wszystkie propozycje mile widziane
Możesz ją zaprawić. Cukinia jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju warzywnych sałatek. Możesz też pokroić ją na plastry i zamarynować
mocsłodkości napisał(a): misia5 napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Uwielbiamy szyszki. Są pyszne, lekkie i tak genialne, że ciężko się od nich oderwać. Zawsze przygotowuję je z ryżu preparowanego. Czego można jeszcze użyć żeby je zrobić? Dodajecie coś do szyszek czy robicie je tylko z ryżu?
Możesz do szyszek dodać chyba wszystko Zależy od wyobraźni i Waszych ulubionych smaków. Ja ostatnio zrobiłam takie szyszki https://gotujmy.pl/szyszki-z-pszenicy,przepisy-szybkie-i-smaczne-przepis,264225.html Zrobiłam też takie szyszki https://gotujmy.pl/szyszki-z-kandyzowanym-ananasem,przepisy-ciastka-przepis,222213.html https://gotujmy.pl/kokosowe-szyszki,przepisy-ciastka-przepis,222527.html. Zamiast kakao możesz dodać mleko w proszku dzięki temu będziesz miała jasne szyszki.
Masz rację misiu5 te szyszki z pszenicy są równie pyszne jak te z ryżu Świetna alternatywa jak w sklepach brak ryżu preparowanego Dzieciaki i mąż zachwycone więc efekt osiągnięty. Dzięki za przepis
Bardzo się ciesze, że przepis przypadł Ci do gustu i co najważniejsze smakował rodzinie
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?
mocsłodkości napisał(a): U nas jaskółki koło południa oznajmiły, że będzie padało. Mąż się śmiał, że w głupoty wierzę Jak go zlało to już mu do śmiechu nie było
U mnie z mojego "przepowiadania" z jaskółek śmiała się starsza córka. Jak rano jaskółki latały nisko i powiedziałam, że na 100% będzie padało to mi wypaliła, że nie ma szans, bo jest śliczne bezchmurnie niebo i jest ciepło. Minęło kilka godzin i lunęło jak z cebra Jaskółki to pewny znak i jeszcze się na nich nie zawiodłam
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?
Nie wiem jak u Was ale u nas była istna patelnia. W cieniu nie dało się wytrzymać, a o słońcu to już mowy nie ma. Dzieciaki siedziały na kocu pod drzewami i lał się z nich pot jakby biegły w maratonie. Gdyby nie chłodny kompot i zbawienne lody byłoby krucho.
Odp: Biszkopt z maki ziemniaczanej
wonderful9 napisał(a): Witam, potrzebuję przepis na biszkopt tylko z mąki ziemniaczanej. Wszędzie gdzie szukam zawsze jest też dodana inna mąka, a zależy mi żeby to była tylko mąka ziemniaczana. Czy posiada ktoś sprawdzony przepis?
Nie da się zrobić ciasta typu biszkopt tylko z mąki ziemniaczanej. Jest to niewykonalne. Musi być mąka, która zwiąże ciasto, a mąka ziemniaczana niestety do takich mąk się nie zalicza. Może stanowić dodatek do ciasta ale nie stanowić całość. Czemu zależy Ci na takim właśnie biszkopcie?
robaczek napisał(a): Jak grillujecie ziemniaki to przed położeniem ich na grilla owijacie je w folię aluminiową czy dajecie od razu na kratkę lub tackę do grillowania?
To zależy. Jeśli dajesz na grilla surowe ziemniaki to owiń je w folię. Możesz dodać do ziemniaka dowolne przyprawy oraz trochę masła. Jak na grilla dajesz już wstępnie obgotowane ziemniaki to możesz je śmiało dać bez folii
robaczek napisał(a): Jaką czekoladę dajecie do rogali? Robiłam ostatnio rogale z czekoladą taką zwykłą w kostkach. Czekolada była wszędzie tylko nie w rogalach. Z kilku nie wypłynęła, ale za to była taka płaska i granulkami. Tragedia, bo choć rogale były pyszne to nadzienia w nich nie było :/
Poszukaj w sklepie czekolady do zapiekania. Nie wiem czy dostępna jest tak czekolada w "zwykłych" sklepach, ale w sklepach internetowych są. Możesz też dać do rogali czekoladowy krem typu nutella. Nie dawaj za dużo ani czekolady ani kremu. Jak dasz za dużo to podczas pieczenia ucieknie on z rogala.
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?
U nas śliczna słoneczna i upalna pogoda. Słońce prażyło tak mocno, że nie dało się w nim wytrzymać. Za to w cieniu przy delikatnym wietrze jak powiedziała moje pociecha poezja
Odp: Odp: Niezastygający lukier
mocsłodkości napisał(a): biedroneczki napisał(a): Co zrobić żeby lukier, którym poleję drożdżówki nie zastygał tylko był taki lepki, mokry i genialny jak ten na kupnych drożdżówkach?
Spróbuj zrobić go z mleka i cukru pudru. Nie dawaj za dużo pudru, bo będzie się kruszył.
Też polecam ten lukier. Jest genialny tylko trzeba wyczuć ile cukru dosypać. Niby nic strasznego, bo jak się go doda za dużo można dolać niewielka ilość mleka, a jak za mało to dosypać