Jak i gdzie przechowujecie kupione lub świeżo zerwane zioła? Co zrobić żeby zerwany koper, szczypiorek, natka pietruszki i inne zioła dłużej zachowały swoją świeżość, jędrność i aromat?
mocsłodkości napisał(a): Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzyby. Boczniaki do grzyby, których jeszcze nigdy nie jadłam. Jak się je przygotowuje? Do czego można je dodać, żeby poczuć ich smak i aromat ( chyba takowy mają). A co sądzicie o hodowaniu takich grzybów samemu?
Zerknij na te przepisy https://gotujmy.pl/boczniaki-panierowane,przepisy-boczniaki-przepis,223188.html https://gotujmy.pl/boczniaki-w-sosie-paprykowym,przepisy-dodatki-przepis,240940.html Na gotujmy jest sporo przepisów z tymi grzybami Te dwa to tylko niewielki procent całości
Co do hodowli to mój mąż mówi o kupnie takiej kostki boczniaków od kilku lat I zawsze kończy się tylko na planowaniu Może kiedyś je kupi
Tutaj masz kilka przepisów na zakwas:
https://gotujmy.pl/zytni-zakwas-chlebowy,przepisy-pieczywo-przepis,171540.html
https://gotujmy.pl/pelnoziarnisty-zytni-zakwas-chlebowy,przepisy-pieczywo-przepis,178450.html
https://gotujmy.pl/pszenny-zakwas-na-chleb,przepisy-pieczywo-przepis,248330.html
Mam nadzieję, że któryś Ci się przyda Jakby co pisz poszuka się innego Jest ich całkiem sporo
Osobiście nie robiłam takich syropów ani nalewek szkoda było mi naszej sosny A chodzenie po lesie i czatowanie czy czasem ktoś z nadleśnictwa, nie podejdzie mnie nie kręcił Zerknij tutaj:
https://gotujmy.pl/syrop-z-pedow-sosnowych,przepisy-przetwory-przepis,148869.html https://gotujmy.pl/syrop-z-pedow-sosny,przepisy-napoje-przepis,237682.html
Teraz co prawda już chyba za późno na zbieranie pędów, ale na przyszły rok może Ci się przyda
Jeśli sos beszamelowy Ci nie smakuje to możesz użyć sosu pomidorowego Lasagne wyjdzie równie dobre Są też przepisy z sosem bolońskim lub serowy. Wpisz w wyszukiwarkę lasagne z sosem serowym lub bolońskim a wyskoczą Ci przepisy
Do marynat możesz użyć każdego świeżego zioła. Można je zdjąć przed grillowaniem, ale nie jest to konieczne. Ostatnio do marynaty dodałam drobno pokrojony rozmaryn. Daję też liście bazylii i oregano, ale je zdejmuję przed położeniem na grilla. Jakoś nie bardzo mi smakują takie spieczone.
Zerknij na ten przepis https://gotujmy.pl/nalewka-rabarbarowa,przepisy-nalewki-przepis,251467.html
W tym przepisie masz napisane rok po kroku ja wykonać taką nalewkę. Zapowiada się pysznie
Poszperałam trochę i znalazłam takie przepisy :
https://gotujmy.pl/orzechowka-z-mlodych-orzechow-wloskich,przepisy-owoce-przepis,195073.html
https://gotujmy.pl/aromatyczna-orzechowka,przepisy-przetwory-przepis,240629.html
W jednym z nich podane jest kiedy zbiera się takie orzechy. To przełom czerwca i lipca. W drugim jak długo się na nią czeka
Arbuza możesz pokroić w kostkę ułożyć na tacce wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Gdy zamarznie będą idealnym dodatkiem chłodzącym do napojów w upalne letnie dni.
Kupiliśmy jakiś czas temu kilka rododendronów. Ostatnio zauważyłam, że z dwoma coś jest nie tak. Okazało się, że mrówki zrobiły sobie koło nich gniazda. Czy możliwe jest by to one były winne, że rośliny straciły wszystkie kwiaty, a młode listki są takie jakby nikt rośliny nie podlewał?