Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas dzisiaj iście letnia pogoda. Słońce przypieka Ciepły wiatr, śpiew ptaków. W końcu maj w pełnej krasie Nie ma to jak piękny dzień w miłym towarzystwie.

Odp: Ciasto drożdżowe

Przyczyn może być kilka m.in.:
* nieświeże drożdże - przed użyciem należy sprawdzić ich datę ważności. Jeśli data jest ok to następnie sprawdzamy same drożdże, które powinny mieć kolor jasnobeżowy bez jakiegokolwiek nalotu i mieć przyjemny zapach. Dodatkowo świeże drożdże są elastyczne, a stare nabierają brązowego koloru i są popękane i kruszą się.
* sól - bezpośredni kontakt z solą uszkadza drożdże
* cukier - drożdże nie lubią dużej ilości cukru
* płyn (mleko,, woda) użyty do rozczynu miał niewłaściwą temperaturę. Zbyt gorąc może całkowicie zahamować "pracę" drożdży, a zbyt zimny zdecydowanie spowolni ten proces
* ciasto ma niewłaściwą konsystencję i jest zbyt twarde - ciasto drożdżowe jest delikatnym ciastem i "pakowanie" w nie dodatkowej mąki, bo np. się lepi sprawi, że będzie problem z wyrastaniem. Wystarczy dłużej zarabiać ciasto. Gdy zacznie pracować gluten z mąki wszystko ładnie się połączy
* ciepło - miejsce, gdzie postawiliśmy ciasto nie jest wystarczająco ciepłe. Ciasto to najlepiej rośnie w temp. 25-30 st
* przeciąg - ciasto drożdżowe nie znosi przeciągów - nawet jeśli nam wydaje się, że jest ciepło i otworzymy okno, może się to skończyć ciastem, które nie wyrośnie nawet na 1 mm.
Oj, ale się rozpisałam

Odp: Zielone kopytka

Zielone kopytka możesz uzyskać dodając do masy ziemniaczanej zblendowany szpinak. Im więcej go dodasz tym bardziej będzie intensywny kolor. Możesz też użyć pokrzyw lub sproszkowanego młodego jęczmienia ( osobiści używam tylko szpinaku, za pozostałe składniki nie ręczę )

Odp: Duszona kaczka

Uwielbiam duszoną kaczkę. Nóżki i piersi są genialne Obsmaż piersi lub nóżki na złoto z każdej strony. Piersi możesz wcześniej ponacinać od strony skóry. Wytopiony tłuszcz odlewasz. Na patelnię wlewasz płyn, przyprawiasz ulubionymi przyprawami i dusisz pod przykryciem od miękkości mięsa i redukcji sosu. Wodę możesz dolać jeśli uznasz, że mięso nadal nie jest miękkie tak jak chcesz.
Ja robię kaczkę tak:
https://gotujmy.pl/duszone-nogi-kaczki,przepisy-drob-kaczka-przepis,235316.html
https://gotujmy.pl/nozki-kaczki-z-morelami-i-kurkami,przepisy-drob-kaczka-przepis,242045.html
https://gotujmy.pl/kaczka-duszona-z-grzybami,przepisy-grzyby-lesne-przepis,243877.html

Odp: Odp: Odp: A co lubicie do Kawusi??

Dzieciakom chciało się czegoś słodkiego i delikatnego. Używać piekarnika postanowiłam zabawić się bez niego A taki jest efekt

Odp: Spanie w dzień

Moja najstarsza córka przestała spać jak miała mniej więcej półtora roku. Po prostu nie chciała spać. Wolała biegać po ogródku, albo bawić się zabawkami. Młodsza miała trochę ponad 2 lata ( niestety nie mogę sobie przypomnieć kiedy dokładnie choć, aż tak dawno to nie było ).

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas choć nie do końca słonecznie jest bardzo ciepło. Wieje przyjemny wiaterek, który suszy pranie na polu Zapowiada się przyjemnie ciepły dzień.
Oby w weekend pogoda dopisała

Oliwki

  • Forum: Oliwki

Oliwki jadłam tylko raz w życiu i nie wspominam tego za dobrze. Były okropne i makabrycznie słone. Do dziś wspominając pizze z oliwkami jedzoną we Włoszech mam dreszcze. W życiu nie jadłam gorszej pizzy. Okropność. Wracając do tematu. Jakie oliwki są lepsze takie kupowane na wagę czy może takie ze słoika w zalewie? Smaczniejsze są czarne czy zielone? Chciałabym odczarować to paskudne wspomnienie i ponownie podejść do zjedzenia oliwki. Tylko, która najlepsza? 

Odp: Odp: A co lubicie do Kawusi??

Ja ostatnio upiekłam pyszne muffinki czekoladowe z rodzynkami i kawałkami mlecznej czekolady. Wierzch polany jest karmelem i posypany kawałkami czekolady i rodzynkami.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

Hura widać słońce Normalnie po ostatnich ponurych, wietrznych i chłodnych dniach w końcu widać, że pogoda się poprawia Jest co prawda chłodno, ale widok słońca poprawia humor i można się cieszyć nowo rozpoczętym dniem