Odp: Gotowanie ziemniaków

Ja ziemniaki zawsze zalewam zimną wodą. Jak gdy o nich zapomnę, albo zdarzy się coś nieplanowanego to kroję je na mniejsze kawałki, które szybciej się ugotują, potem wrzucam do większego niż zwykle garnka i gotuję na większym ogniu pilnując żeby woda nie wyparowała. Na szczęście zdarza się tak bardzo rzadko

Odp: Szparagi

Szparagi w obu wersjach są smaczne. I te "samotne" i otoczone szynką czy boczkiem. Ja te bez dodatków grilluję 4-8 minut zależy jak są grube. Warto je przed grillowaniem posmarować marynatą.

Odp: Problem z czekoladą

Jeśli nie dostałą się do niej woda to drugim powodem takiego stanu rzeczy jest zbyt gorąca kąpiel wodna. Nim położysz miskę z połamaną czekoladą na garnek z wodą pamiętaj by odczekać chwilę, by najbardziej gorąca para uciekła. Zwróć też uwagę czy miska z czekoladą nie dotyka wody z kąpieli. W przeciwnym razie czekolada się zważy.

Odp: Ryż

  • Forum: Ryż

U mnie w domu króluje ryż Parboiled. Gotuje się zawsze na sypko jest pyszny. Dziewczyny wyjadają go prosto z miski, do której go przesypuję po ugotowaniu. Idealny do zupy i do dań z ryżem.

Ciasta, które zostają

Czasem tak bywa, że zostają nam ciasta lub inne wypieki. Co z nimi robicie? Macie jakiś patent jak wykorzystać ciasto zamiast wyrzucać?

Kwiaty - zdjęcia

Wiosna w pełni. Wszędzie pełno kwiatów i zieleni. Pochwalcie się przyrodą, która Was otacza. Wklejajcie zdjęcia kwiatów, kwitnących krzewów i drzew. Niech się zrobi kolorowo i na naszej stronie

Borówka brusznica

Na internecie dostępne są sadzonki borówki brusznicy. Ma ktoś może takie rośliny w swoim ogrodzie? Warto kupić takie sadzonki? Rosną wszędzie czy może są kapryśne? U nas te borówki nie występują. Mamy za to bardzo dużo borówek czernic. Brusznice znam tylko z internetu i telewizji

Odp: Rabarbar obieranie

Jeśli uda się się dostać młody rabarbar, który nie ma twardych włókien to nie musisz go obierać - tak przynajmniej twierdzi internet. Ja przy pieczeniu ciast i muffinek zawsze obieram tą roślinę. Chyba że "upoluję" jakieś zupełnie młode pędy to wtedy się zobaczy Może ich nie obiorę

Odp: Odp: Parzenie jajek

Ja nie parzę jajek. Nie spożywamy ich w surowej postaci. Zawsze poddawane są obróbce cieplnej. Jeśli dostaję swojskie jajka i konieczne jest ich umycie to robię to przed użyciem i najczęściej takie jajka znikają tego samego dnia co je dostałam, żeby nie wsadzać takich jajek do lodówki. Jakoś by mi to przeszkadzało, że takie jako jest w lodówce z innym jedzeniem

Odp: Rabarbar

Moja rodzina uwielbia drożdżówki z rabarbarem. Mogliby je jeść non stop. Tak samo jest z ciastami i muffinkami. Rabarbar dodaję też jak zdecydowana większość ludzi do kompotów Zimą sięgam po zapasy mrożonego rabarbaru, bo zawsze mam go sporo w zamrażarce. Co do przetworów to jeszcze nie robiłam niczego z tą rośliną. Warto byłoby poeksperymentować