Odp: Odp: Piernik staropolski
- Forum: Piernik staropolski
Super. Dzięki za informację. Zatem zabieram się za tegoroczną przygodę z piernikiem na święta
Staż w Gotujmy: 3541 dni
Miasto: -
Super. Dzięki za informację. Zatem zabieram się za tegoroczną przygodę z piernikiem na święta
Chciałabym zrobić domową przyprawę do piernika, ale nie wiem jak się do tego zabrać jakich przypraw użyć i w jakich ilościach. Nie wspominam tu już nawet o tym jakiego sprzętu użyć do tego celu.
misia5 napisał(a): Zerknij na te przepisy: https://gotujmy.pl/szlachetna-przyprawa-korzenna,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,246234.html https://gotujmy.pl/przyprawa-do-piernikow,przepisy-boze-narodzenie-przepis,204385.html https://gotujmy.pl/domowa-przyprawa-do-piernika-eli,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,204824.html https://gotujmy.pl/domowa-przyprawa-do-piernika,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,173440.html https://gotujmy.pl/domowa-przyprawa-do-piernika,przepisy-boze-narodzenie-przepis,245490.html https://gotujmy.pl/domowa-przyprawa-do-piernika,przepisy-boze-narodzenie-przepis,206177.html Podane masz przyprawy, ich ilości oraz w czy przyprawę zrobić
Oooo Super. Dzięki za taki wybór Poczytam, posprawdzam i zrobię własną przyprawę do piernika. Już się nie mogę doczekać tego roznoszącego się po domu aromatu
Też polecam no frost. Zero stresu i nerwów, że zawartość zamrażarki pokrywa się grubą warstwą lodu. Wszystko wygląda jak dopiero co wsadzone do zamrażarki
Jak zrobić ciasteczka z czymś w rodzaju witrażu? Córka chciała takie ciasteczka zabrać do szkoły. Problem w tym, że próbowałam już dwa razy je zrobić i ciastka mi się palą nim cukierki się rozpuszczą. Doradźcie mi coś. Proszę.
skuter5 napisał(a): Dostaliśmy od teściowej sporą ilość pigwy. Nas dwoje tego "nie przeje". Co można z niej zrobić żeby się nie zmarnowała?
Możesz taką pigwę dokładnie wyczyścić umyć, osuszyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na plastry. Następnie przekładać do dużego słoika i przesypywać cukrem. Na przemian raz porcja pigwy a raz cukru. Słoik przykrywamy gazę i przywiązujemy ją by nie spadła. Odstawiamy w ciepłe miejsce by pigwa puściła sok. Powstały syrop możesz dodawać do herbaty
Możesz zrobić serniki bez pieczenia, ciasto które nazywa się 3-bit, chatkę baby Jagi, tiramisu i całkiem sporo innych deserów tego rodzaju
U nas też było widać ten księżyc. Myślałam, że nie będzie widoczny, bp na niebie było sporo chmur, ale poznikały i ukazał się taki piękny olbrzym
Mąż mojej koleżanki jada tylko mięsne obiady. Nie chce jeść niczego innego. Najczęściej chce jeść gulasz. Ta kobieta gotuję go przynajmniej 5 razy w tygodniu. Szczerze mówiąc jest mi jej żal, bo jest w ciąży i ma wstręt do mięsa. Jego zapach powoduje pewnego rodzaju skutki uboczne ( kobietki wiedzą o co chodzi). Jak przemówić facetowi do rozumu, żeby dał jej żyć. Jest tyle dań, które mogłaby gotować to ten osioł uparł się na gulasz. Jakieś pomysły?
Czy to normalne że zalewa w cukinii robi się mętna? Pokroiłam cukinię na paski. Posypałam solą i odstawiłam. Potem odlałam wodę, dałam cukinię do słoików, zalałam zalewą i zakręciłam. Potem pasteryzowałam. Teraz widzę że zalewa robi się mętna. To dobrze czy źle?