Odp: Odp: Ser do placuszków serowych

misia5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Jakiego sera używacie do placuszków serowych?

Najlepszy będzie ser niemielony. Jeśli użyjesz mielonego będziesz musiała dodać więcej mąki.


Potwierdzam. Sprawdziłam oba rodzaje sera i te z sera w kostce wyszły o wiele lepsze.

Odp: Warzywa do sałatek

ciasteczka napisał(a): Kiedy obieracie warzywa do sałatek? Czekacie, aż ostygną czy obieracie gorące?

Ja obieram jeszcze ciepłe. Jak są zimne źle się je obiera.

Odp: Figurki z czekolady

biedroneczki napisał(a): Chciałam zrobić czekoladowego buta. Jaka czekolada będzie do tego najlepsza? Dodam, że to mój debiut

Odważna jesteś Pochwalisz się efektem?

Odp: Amoniaczki

robaczek napisał(a): Chciałam zrobić ciasteczka o nazwie amoniaczki. Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć amoniaku do ich wykonania. Można go czymś zastąpić? A jeżeli nie to gdzie można nabyć taki amoniak?

Chyba nie da się go niczym zastąpić. Jak zamienisz amoniak na coś innego to ciastka nie będą już amoniaczkami Sprawdzałaś w sklepach typu a.l.g.o?

Różowe ziemniaki

Mąż kupił różowe ziemniaki co z nich zrobić?

Polskie kiwi

Mama chce mi dać zamrożone polskie kiwi. Wiem, że świeży owoc kiwi sprawia, że galaretka się nie zetnie. Nasze kiwi też ma takie właściwości?

Odp: Obieraczka

biedroneczki napisał(a): Jaką obieraczkę do warzyw polecacie?

Ja mam dwie: metalową i ceramiczną. Uwielbiam obie choć ta ceramiczna jest trochę niebezpieczna. Przetnie wszystko łącznie z paznokciem.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas było -16. W niedzielę za to pojawiło się słońce. Pierwszy raz od kilku dni zrobiło się tak przyjemnie i wesoło.

Odp: Foremki na rurki

ciasteczka napisał(a): Jak robicie rurki z kremem to owijacie foremki papierem do pieczenia czy nie jest to konieczne?

Dużo zależy od tego jakie masz foremki. Jak są nowe to wystarczy że je delikatnie natłuścisz i oprószysz mąką. Jak są "stare" jak świat tak jak moje, które mają ponad 50 lat to owiń je papierem do pieczenia.

Galareta mięsna

Mam problem. Robiłam galaretki mięsne i mi się nie chcę zsiąść. Cały czas są płynne, choć wywar sam się ścinał. Teraz wą w lodówce już pół dnia i nic :/ Co mogło pójść nie tak?