Odp: Migdały

ciasteczka napisał(a): Mam problem z obraniem migdałów. Normalnie wystarczyłby wrzątek, ale na nie nie zadziałał. Nadal są w skórkach :/ Znacie jakiś sposób na obranie migdałów?

Spróbuj jeszcze raz. Zalej je wrzątkiem i odczekaj kilka minut.

Odp: Miękkie płatki

ciasteczka napisał(a): Dzieciaki nie domknęły pudełka z płatkami do mleka. Teraz zamiast chrupać można je żuć. Macie jakiś pomysł co z nimi teraz zrobić?

Proponuję wsadzić na chwilę do nagrzanego ale wyłączonego piekarnika. Potem po ostudzeniu przełożyć do szczelnego pojemnika. Ja tak robię często, bo moje pociechy mają sklerozę

Odp: Forma ceramiczna

ciasteczka napisał(a): Czym czyścicie formy ceramiczne? Moja po ostatnim pieczeniu zmieniła kolor i nie wiem czy da się to wyczyścić czy już tak zostanie. Ma ktoś taką formę i może mnie poratować radą?

Myślę, że tego nie uda się już doczyścić. Nie wiem czy można do takiej formy użyć sody oczyszczonej zalanej gorącą wodą. Musiałabyś poszukać informacji na ten temat. Lepiej mieć "brudną" formę niż uszkodzoną.

Odp: Odp: Talerz nierdzewny

Też tak myślę. Taki talerz będzie idealny na przekąski i wędliny.

Odp: Grudki w śmietanie

robaczek napisał(a): Podczas ubijania śmietany 36% zauważyłam, że pojawiły się w niej takie grudki. Czy to już śmietana na straty, bo to co widzę to początek powstawania masła czy mogę to jeszcze uratować? Śmietana trafiła do lodówki, bo utknęłam :/

Masło zaczęło się już tworzyć. Za długo ubijałaś. Uratować się tego już nie da.

Odp: Odp: Odp: Cukierki bez cukru

Ja kupuję takie dropsy owocowe bez cukru. Moje dzieciaki je uwielbiają

Odp: Ciasta bez pieczenia

biedroneczki napisał(a): Jakie robicie ciasta bez użycia piekarnika? Ja to zawsze sernik na zimno, a chciałabym zrobić coś innego Możecie polecić mi jakiś fajny przepis?

Możesz zrobić rafaello lub 3-bit

Odp: Mrożone ciasto filo

robaczek napisał(a): Co można zrobić z mrożonego ciasta filo? Wiem, że raz rozmrożonego nie można ponownie zamrozić więc muszę wykorzystać go w całości. Macie jakieś pomysły?

Możliwości jest wiele. Możesz zrobić ciasteczka, paszteciki, baklavę

Odp: Bułka tarta

biedroneczki napisał(a): Zauważyliście, że w kupnej ( zwłaszcza w tej z hipermarketów) bułce tartej są takie większe "kulki" jakby nie do końca zmielonej bułki?. Ja przesiewam taką bułkę tartą i zostają mi właśnie takie "kulki". Macie jakieś rady do czego to wykorzystać? Już nie mogę się doczekać mojej maszynki do mielenia. W końcu będę miała normalną bułkę tartą

Możesz taką bułkę dodać do zagęszczenia farszu lub kotletów z mięsa mielonego.

Odp: Kubki firmowe

ciasteczka napisał(a): Wiecie może gdzie można kupić kubki, które najczęściej dodawane są np. do kawy lub herbaty? Rozbiłam mojemu mężowy jego ulubiony kubek na herbatę. Kubek miał już swoje lata i wiele herbat w sobie ale mój luby tylko z niego pił.

Sprawdzałaś na a.l.g.o? Tak jest masa takich kubków