Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Odp: Odp: Odp: oto mój pomysł na kolację

naszło mnie po wczorajszych "Kuchennych rewolucjach" z p. Magdą Gesler - gotowali m.in. właśnie krem z kukurydzy

zrobiłam jak zwykle po swojemu, zresztą nie podawali przepisu, i wyszło pysznościowo

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

zd. 4 - ten po prawej to prawdopodobniej krowiak podwinięty a z lewej chyba jakaś czubajeczka
zdj. 5 - łuszczak zmienny, bardzo smaczny
zdj. 6 - czubajki
7 i 8 - borowiki
9 - muchomor rdzawobrązowy

a dalej podgrzybki i maślaki sitarze

mogę się mylić bo grzyby mają to do siebie, że są bardzo zmienne w formie i kolorze, dlatego ciężko czasami podać jednoznacznie gatunek na podstawie jednego zdjęcia

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Piękne zbiory Zewa ciekawa jestem jakiego grzybka nazywasz miodówką?

pierwsze trzy zdjęcia grzybów w lesie - to oczywiście muchomory, ale dokładniej z tych zdjęć nie powiem jakie...drugi to może być czerwonawy, trzeci może cytrynowy...nie mam pewności...

Odp: oto mój pomysł na kolację

jeszcze jest trochę, zapraszam

Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

i u mnie kurczak! jakbyśmy się zmówiły zrobiłam udka pieczone na kapuście ze śliwkami świeżymi

Odp: Odp: oto mój pomysł na kolację

a ja nietypowo bo na kolację była zupa - krem z kukurydzy z serem i kurkami...tak mnie jakoś naszło

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Bahus, a ucieszysz moje oczęta kilkoma zdjęciami? plisssss!

Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

święte słowa, Dziewczyny - w naszym kraju każdy uważa się na specjalistę...jest najlepszym lekarzem, adwokatem, grzybiarzem...i tacy właśnie najczęściej się zatruwają - wydaje im się, że tak dobrze znają się na grzybach, że nawet sprawdzać ich nie muszą...załamka

Odp: Suszenie grzybów w piekarniku

Heniu, nie da się tego dokładnie określić bo wszystko zależy czy masz termoobieg tzn. czy jest przewiew w piekarniku; ważne jak mokre są same grzyby - na to masz Ty tylko pogoda; zależy w jakich będą kawałkach...
Ususzony grzyb powinien być suchy, ale dość elastyczny jeszcze a po przełamaniu nie może być widoczna jakakolwiek wilgotna warstwa - sprawdzam właśnie przełamując większy kawałek i do słoików susz kładę na wyczucie...