Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)
Odp: Odp: Odp: Odp: oto mój pomysł na kolację
- Forum: co na kolację ?
naszło mnie po wczorajszych "Kuchennych rewolucjach" z p. Magdą Gesler - gotowali m.in. właśnie krem z kukurydzy
zrobiłam jak zwykle po swojemu, zresztą nie podawali przepisu, i wyszło pysznościowo
Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
zd. 4 - ten po prawej to prawdopodobniej krowiak podwinięty a z lewej chyba jakaś czubajeczka
zdj. 5 - łuszczak zmienny, bardzo smaczny
zdj. 6 - czubajki
7 i 8 - borowiki
9 - muchomor rdzawobrązowy
a dalej podgrzybki i maślaki sitarze
mogę się mylić bo grzyby mają to do siebie, że są bardzo zmienne w formie i kolorze, dlatego ciężko czasami podać jednoznacznie gatunek na podstawie jednego zdjęcia
Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
Piękne zbiory Zewa ciekawa jestem jakiego grzybka nazywasz miodówką?
pierwsze trzy zdjęcia grzybów w lesie - to oczywiście muchomory, ale dokładniej z tych zdjęć nie powiem jakie...drugi to może być czerwonawy, trzeci może cytrynowy...nie mam pewności...
Odp: oto mój pomysł na kolację
- Forum: co na kolację ?
jeszcze jest trochę, zapraszam
Odp: Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Misiu
dzisiaj u mnie też było śliwkowo
Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
i u mnie kurczak! jakbyśmy się zmówiły zrobiłam udka pieczone na kapuście ze śliwkami świeżymi
Odp: Odp: oto mój pomysł na kolację
- Forum: co na kolację ?
a ja nietypowo bo na kolację była zupa - krem z kukurydzy z serem i kurkami...tak mnie jakoś naszło
Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
Bahus, a ucieszysz moje oczęta kilkoma zdjęciami? plisssss!
Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
święte słowa, Dziewczyny - w naszym kraju każdy uważa się na specjalistę...jest najlepszym lekarzem, adwokatem, grzybiarzem...i tacy właśnie najczęściej się zatruwają - wydaje im się, że tak dobrze znają się na grzybach, że nawet sprawdzać ich nie muszą...załamka
Odp: Suszenie grzybów w piekarniku
Heniu, nie da się tego dokładnie określić bo wszystko zależy czy masz termoobieg tzn. czy jest przewiew w piekarniku; ważne jak mokre są same grzyby - na to masz Ty tylko pogoda; zależy w jakich będą kawałkach...
Ususzony grzyb powinien być suchy, ale dość elastyczny jeszcze a po przełamaniu nie może być widoczna jakakolwiek wilgotna warstwa - sprawdzam właśnie przełamując większy kawałek i do słoików susz kładę na wyczucie...