Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
też używam chyba przede wszystkim tych podstawowych...bez czosnku i majeranku to nie wyobrażam sobie gotowania.
np. jakiegoś czasu używam kurkumy dodając ją do ryżu, ciasta na makaron, nawet odrobinę do drożdżowego jak miałam blade jaja...
szafran - do ryżu, zup jarzynowych, przede wszystkim takich na wodzie i bez mięsa bo ładnie barwi i dodaje smaczku
curry - do warzyw, mięsa, ryżu...
odkryłam sumak - fajna przyprawa o słono - kwaśnym smaku - dobra do posypania gotowych dań warzywnych, pozwala zmniejszyć ilość soli w potrawie
macierzanka - zbieram sama na Podlasiu i suszę - do zup, do pieczonego kurczaka, wszędzie tam gdzie używamy zwykłego tymianku..
tymianek i lubczyk - też nie mogę bez nich żyć! - pierwszy przede wszystkim do drobiu, drugi do zup i kapusty...
cynamon - kolega kiedyś namówił mnie do przyprawienia nim śledzia a właściwie pasty z niego i podania jej na blinach - pyszna sprawa! wcześniej myślałam, że cynamon to tylko do słodkiego...
czarnuszki niedawno dosypałam do duszonej marchewki i porem, fajnie wyglądało i smakowało...
można tak pisać i pisać...
wielu przypraw chyba jeszcze nie znam, nie odkryłam ich, ale może kiedyś...
Odp: Grill elektryczny
- Forum: Grill elektryczny
już ja wiedziałabym co z nim i na nim zrobić , ale niestety nie mam...a przydałby mi się bardzo...na węglowym nie grilluję bo nie mam takiej możliwości więc nie miałam szansy powalczyć o elektryczny w konkursie i bardzo mi smutno z tego powodu
Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
Bahus,
A z Wami Dziewczyny kawki się chętnie napiję i ....polecę....
Odp: Odp: Odp: Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
A co tu się wyprawia?! To ja tylko napisałam, że wyjeżdżam a Wy od razu balety?! No ładnie, Siostry...ładnie...
Jeszcze jestem więc natychmiast poproszę kawałeczek tortu i troszkę malibu...może być z sokiem brzoskwiniowym
Odp: Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
no, ale jeszcze musisz powiedzieć komu słodzisz albo kogo chcesz przekupić...
Odp: Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
Bahus, nie wytrzymam z Tobą!
po co się wtrącasz jak Cię to nie interesuje? Ja tematów, które mnie nie interesują nie czytam, w tym niektórych założonych przez Ciebie...I co, mam Ci napisać żebyś wysyłał różne teksty ze swoimi przemyśleniami czy opowiastkami tylko w prywatnych mailach? Forum jest dla wszystkich a nie zawsze wszyscy się zgadzają, nie zawsze mają dobry humor, nie zawsze wszystko gra...Każdy ma prawo założyć wątek na temat w jakikolwiek sposób dla niego istotny albo skomentować coś gdzieś, ale takie ocenianie, że nie tu...że na pw...po co, pytam się? Na forum ma być tylko gładko i słodko żeby ładnie było?!
Kurcze, chyba muszę do lasu bo mi nerwy puszczają...
To lecę, pa!
Bahus, i tak Cię lubią
Odp: Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
przyznam, że jestem pod wrażeniem waszych zbiorów super!
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
ja przygotowałam duszoną kapustę, z chili, soczewicą i pomidorami - takie rozgrzewające danie na dzisiejszy paskudny dzień...
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
dołączam do klubu "Przepis na"
Odp: Odp: Prosze o przepis na grzyby (czy to kozia broda? )
akurat w tym przypadku nawet jak znam to nie zbieram bo jest pod ochroną! a kupowanie grzybów chronionych od kogoś innego też jest przestępstwem