Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

filety z kurczaka w marynacie pomarańczowo-imbirowej, z chili i miodkiem....podałam z sałatką z pomarańczy i czerwonej cebuli...było bardzo pyszne!

Odp: Wątek grzybowy.

a ja jeszcze mam zamiar wybrać się do lasu, może w niedzielę? mam nadzieję na wodnichy późne, które rosną po pierwszych przymrozkach, może jeszcze na jakieś inne grzybki...a jeśli nic nie nazbieram to chociaż się doleśnię

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

moich grzybków ciąg dalszy...

1. galaretek kolczasty - grzyb o konsystencji żelków, jadalny, można go jeść jak ostrygi skropionego sokiem z cytryny...nie próbowałam...
2. nie tylko ludzie lubią grzybki...
3. codziennie pełne kosze - to trochę męczące...

Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

zewa napisał(a): Pyza napisał(a): jak się skończą podgrzybki to jeszcze są opieńki i gąski a zaraz będą boczniaki i zimówki!
Pyzuniu a jak wyglądają zimówki?

Zimówki pokrojem przypominają opieńki, rosną na pniach i pniakach drzew liściastych w kępkach i wiązkach. Mają błyszczące, pomarańczowo-brązowe kapelusiki i brązowe, jakby aksamitne trzonki. Ich obecna nazwa gatunkowa to płomiennica zimowa - http://grzyby.wieszjak.pl/atlas/228448,Plomiennica-zimowa-Flammulina-velutipes.html
są bardzo smaczne

Odp: Odp: Galeria fotograficzna.

no proszę, nasz ABusia zostanie babcią! a to niespodzianka

A.B., życzę zdrowia i cierpliwości mamusi, i maleństwu mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku i we właściwym terminie.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?

piernika z takiego dojrzewającego ciasta jeszcze nie robiłam a pierniczki to jakoś tak pod koniec listopada...chociaż też nie co roku bo u mnie wolą inne słodkości więc nie zawsze je robię

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

jak się skończą podgrzybki to jeszcze są opieńki i gąski a zaraz będą boczniaki i zimówki!

Odp: czy moge zjesc takie mieso? wole sie upewnic

Myślę, że tak, ale na pewno nie przechowuj ich już tak długo jak jest napisane na opakowaniu (pewnie próżniowe?) tylko staraj się zjeść na bieżąco. Możesz też wszystkich od razu nie odmrażać.

Odp: Odp: Odp: Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?

a ja w pewnym sensie chyba już zaczęłam bo nasuszyłam grzybów - część prawdziwków i podgrzybków wylądowała już u Mamy żeby wiedziała ile ma do dyspozycji na Wigilię - czy to się liczy do przygotowań?

Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy - wyszukiwanie zaawansowane

Heniu, jak wpiszesz jako adresata "śliweczka" z małej litery to da się wysłać - przed chwilą sprawdziłam