Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Wątek grzybowy.

Zewa, widzę, że też spotkałaś szmaciaczka - bardzo je lubię, są takie ładne

Luna, ja już mam dość, opieniek też było na Podlasiu nie do wyniesienia

Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

malutki szmaciak gałęzisty, groźny pasożyt drzew, ale pod ochroną

jeden z jadalnych muchomorów - muchomor rdzawobrązowy zwany panienką, bardzo delikatny i kruchy

Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

śliczny borowiczek i równie śliczne muchomory, choć niejadalne to pięknie zdobią las, prawda?

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

czas zrzucić zawartość karty pamięci z aparatu...niewiele zdjęć zrobiłam bo byłam zajęta głównie pozyskiwaniem grzybów do przetworzenia na zapasy i często to mnie tak absorbowało, że zapominałam w ogóle o foceniu...ale "cuś" się znajdzie :-)

dzień pierwszy, wystarczyła godzinka w lesie...a potem było równie obficie...to się nazywa wypocząć na urlopie, co?

podgrzybki zajączki - na Podlasiu prawie nikt ich nie zbiera więc dorastają do słusznych rozmiarów

Odp: Wątek grzybowy.

to pewnie jakieś grzybówki czyli temat rzeka, ale rzeczywiście bardzo dekoracyjne :-)
wiele grzybków zdobi lasy, są w różnych kolorach, kształtach, rosną czasami w dziwnych miejscach - wszystkie są piękne!

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy - wyszukiwanie zaawansowane

Henia napisał(a): Ja mam problem z wysłaniem prywatnej wiadomości do Śliweczki! Dostaję informację, że nie ma takiego użytkownika! Próbowałam jako odpowiedź, jako nową wiadomość i z forum.Wszędzie mam tak samo! O co tu może chodzić?!

Heniu, jeśli dobrze pamiętam to trzeba w rubryczce "adresat" czyli "do kogo" wpisać Jej nick z małej litery i wtedy wiadomość leci

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Już jestem pazerniczyłam na Podlasiu całe 2 tygodnie i jestem zmęczona tym targaniem pełnych koszy, czyszczeniem, przerabianiem...bo grzybów było nie do wyniesienia z lasu! Zbierałam głównie podgrzybki brunatne, prawdziwki, kurki, kanie i opieńki. Podgrzybków zajączków, maślaków pstrych i sitarzy rosną całe stada, ale tam ich nikt nie zbiera. Za to czubajek kani i gwiaździstych w tym roku mnóstwo, aż mi się chwilowo przejadły. Zapasy porobione, będzie nawet na podarunki. A ja, jak odpocznę, będę tęsknić na tym grzybowym młynem...

Caroline, ten grzybek, którego pokazałaś to rzeczywiście sarniak dachówkowaty. I faktycznie jest w Polsce pod ochroną, ale wiem, że w wielu rejonach zbiera się go bo rośnie masowo...

Papaja, pokazujesz zerwany owocnik szmaciaka gałęzistego - jest pod całkowitą ochroną w Polsce i za zbieranie można dostać wysoki mandat!

Fajnie, że tyle osób zbiera grzybki i robi im fotki. Piękne mieliście zbiory i spotkania z grzybkami w lesie

Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

caroline1983 napisał(a): grzyb mnie bardzo zaciekawił i postanowiłam go uwiecznić

i bardzo dobrze! rzeczywiście gałęziaki są bardzo ładne i ciekawe :-)

Margolata, http://grzyby.wieszjak.pl/ciekawostki/228478,Lepszy-rydz-niz-nic.html

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Margolata, powiedzenie "Lepszy rydz niż nic" dotyczy rośliny oleistej - lnianki - a nie, jak wszyscy myślą, rydza grzyba

ale do rzeczy...
mleczaj wełnianka ma charakterystyczne kłaczki na kapeluszu, czasami tylko przy jego brzegu - rydze są gładkie
wełnianka rośnie w brzozach - rydze pod drzewami iglastymi a więc po sosnami, świerkami, jodłami...
wełnianka ma białe mleczko wypływające w trzonka po przecięciu albo z blaszek po ich uszkodzeniu - rydze mają mleczko w różnych odcieniach koloru pomarańczowego
u wełnianki to mleczko nie zmienia koloru - rydzowe jaśnieje bądź ciemniej a uszkodzony, nakrojony czy uciśnięty owocnik rydza zmienia w tym miejscu kolor na zielonkawy

Z ciekawostek - mleczaj wełnianka po odpowiednim przygotowaniu ( po kilkukrotnym wymoczeniu i obgotowaniu) nadaje się do jedzenia - np. w Rosji jest marynowany, solony, kiszony...

Caroline, słabo widać, ale to gałęziak - nie wiem jaki, być może gałęziak zbity...jeśli tak to nie jest chroniony, ale piękny