Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

wygląda na gołąbka jasnożółtego - trzeba by nadłamać i zobaczyć czy po chwili biały miąższ nie zacznie szarzeć...Gołąbki to taka grupa grzybów, które są bardzo zmienne kolorystycznie, ale właściwie trujących wśród nich nie ma , co najwyżej nie jadalne - gołąbki można poddać próbie smakowej czyli ugryźć kawałek i spróbować czy miąższ nie jest piekący - te łagodne są jadalne a te gorzkie albo piekące nie. Szczególną ostrożność trzeba zachować przy tych gołąbkach o barwie czerwonej bo jest wśród nich np.g. wymiotny i tych zielonkawych - bo właśnie zbierając te zielonkawe można natknąć się na podobnego do nich muchomora sromotnikowego!

Gołąbek jasnożółty jest jadalny, ale dość kruchy i bez szczególnej wartości. Małe, jeszcze takie okrąglutkie dobre są marynowane a większe zwykle się po prostu smaży - jak jest bezgrzybie na lepsze gatunki to można pozbierać, ale bez szału...

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;

Buniu, tylko od razu mówię, że grzaniec będzie na winie bo piwa nie lubię

A zdjęcie chyba kiedyś nawet pokazywałam bo rzeczywiście jest całkiem ładne, ale to nie moja zasługa tylko Matki Natury, która tak piękną okolicę stworzyła i jeszcze dała odpowiednią aurę żeby było ładniej...Zdjęcie, zrobione zimą na Podlasiu, nagrodzono w konkursie "Odkryj piękno Polski"

Odp: Z jajkiem na "ty"

robię to...rzadko - wkładam umyte jajka do zimnej wody, zagotowuję i gotuję 2-3 min., ale czas zależy od wielkości jajek

Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;

mały zestawik od f-my Kamis i zaraz lecę na pocztę bo jakieś dwie przesyłki czekają

Odp: oto mój pomysł na kolację

tyle sobie nagotowałam wczoraj kukurydzianej zupki, że na dzisiaj też wystarczyło, ale dziś zjadłam ze szczypiorkiem

Odp: oto mój pomysł na kolację

ja chcę takich pierogów

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Zewa, bo maślak pstry właśnie tego śluzu nie ma i nie trzeba go obierać, to bardzo dobry grzybek

Odp: Odp: Z jajkiem na "ty"

Bunia wstawiła całą jajową księgę więc co mamy jeszcze powiedzieć?

U nas w domu wszyscy "jajeczni" i dużo jaj jadamy - smażone, gotowane, omlety i w różnych potrawach...zawsze musi być w domu zapas...

Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

rozumiem Cię jak pazerniak pazerniaka jak wpadał w szał zbieraczy to też czasami zapominam o fotografowaniu...gratuluję zbiorów!

Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

to chyba wiem - najprawdopodobniej to maślak pstry, u nas zwany jakubkiem albo bagniakiem - lubię dopytywać się o nazwy regionalne i porównywać je

a ze zdjęciami często jest ciężko bo nie zawsze oddają rzeczywisty kolor grzyba, czasami oświetlenie w lesie zostawia wiele do życzenia...ja staram się zrobić nieznanemu grzybkowi kilka ujęć z różnych stron, sfotografować wierzch i spód kapelusza, trzonek w przybliżeniu albo inne szczegóły - wtedy rozpoznanie jest łatwiejsze