Magda :)

Odp: Do czego ta patelnia?

mocsłodkości napisał(a): Dostałam od bratowej taką patelnię jak na zdjęciu. Niestety ani ona ani ja nie mamy pojęcia do czego ona może być. Ma ktoś może taką patelnię? Do czego można jej użyć?


To patelnia do mini naleśników lub placuszków.

(usunięte przez moderatora)

Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

halina napisał(a): U mnie zimno mróz brrrrr , chyba wszyscy mają dość tej zimy .

Dopiero luty, niech mrozi ile wlezie, i śniegu nam mało

Odp: Żurek z grzybami czy bez? 

mocsłodkości napisał(a): Teściowa mojej siostry zbiła mnie z tropu. Ja do żurku nie dodaję grzybów, a ona tak. Twierdzi, że tak być musi i koniec Co o tym sądzicie? Dajecie grzyby do żurku czy nie?

U nas tradycyjnie na Wigilię, żur z grzybami

Odp: Kluski śląskie

U nas najczęściej z gulaszem

co dzisiaj na śniadanie?

czekam na propozycje śniadań
będzie łatwiej jak sobie tutaj zaglądniemy i urozmaicimy jedzonko

u mnie dzisiaj na śniadanie były grzanki razowe z masłem , do tego kubek czarnej kawy

Odp: Odp: Najdziwniejsze nazwy potraw

ciasteczka napisał(a): Ja kiedyś trafiłam na przepis co się nazywał śmietnik leśniczego Okazało się że była to potrawka z leśnymi grzybami i dziczyzną Znalazłam też przypadkiem przepis o nazwie Tatar z jednym jajem Niby nic strasznego, ale wyobraźnia działa

Oj sporo tego, mają ludzie wyobraźnie ;D
Ostatnio znalezione:
Ciasto- zalotna blondynka .
Sałatka -zakochany wieloryb
albo takie danie :Szybki Bolek czyli fondue po polsku
jeszcze Zezowate szczęście, ciasto makowe

Odp: Suszone grzyby

mocsłodkości napisał(a): Jak co roku tak i w tym postanowiłam ususzyć borowiki i podgrzybki. Problem w tym, że w niektórych pojemnikach ze suszonymi grzybami pojawiają się jakieś owady i pełno odchodów. Pojemniki są szczelne więc nie wiem jakim cudem tam się one znalazły. Macie jakiś sposób jak uniknąć takich sytuacji?

Grzyby są wysuszone jak się łamią, dla bezpieczeństwa, do każdego słoika wkładam listki laurowe. U mnie to działa, do zmielonych na mączkę, też dodaję liście laurowe.

Odp: Odp: Odp: Stempelki

mocsłodkości napisał(a): zbysiowa napisał(a): Dużo zależy też od ciasta.

Właśnie ciasto jest ok. Bez względu na to jakiego przepisu bym nie użyła klei się ono do stempelków. Gdyby to była wina ciasta to inne ciasteczka też by nie wychodziły, a tylko ze stempelkami jest problem.

Nie wiem z jakiego przepisu korzystasz, spróbuj z tego; https://gotujmy.pl/waniliowe-ciasteczka,przepisy-desery-i-przekaski-dla-dzieci-przepis,209728.html

Robiłam kilka razy, wzorki odbija nawet moja wnusia, nic nam się nie klei, ciasto nie może być mięciutkie ( Odbijałyśmy stempelkami, Tygryski i Kubusie)

Odp: Stempelki

Dużo zależy też od ciasta.

Odp: Patelnia zimna czy ciepła

Jeżeli ma być kaczka smażona bez tłuszczu, zawsze na gorącej patelni. Jeśli na tłuszczu, to kładę mięso na dobrze zagrzany.