dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Lukier do pierników i ciasteczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Po wyschnięciu staje się twardy i śnieżno - biały.

Lukier do pierników i ciasteczek

Składniki:

Lukier do pierników i ciasteczek

 

  • 1 białko z małego jajka

 

  • 1 szkl cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Lukier do pierników i ciasteczek
Oddzielić białko od żółtka.

Białko ubijać na pianę (można to zrobić mikserem lub trzepaczką), dodać  cukier puder i ucierać lukier wałkiem do ciasta by był gładki i aksamitny.

Do lukru dodać sok z cytryny i jeszcze raz dobrze utrzeć.

Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub brać małą porcję na łyżeczkę i dekorować ciasteczka.

Jeśli wzór na ciastkach nie trzyma się, znaczy że lukier jest za żadki - należy wtedy dosypać cukru i utrzeć ponownie.

Polukrowane pierniki zostawić do wyschnięcia (nie zajmuje to długo).

Tagi:

jajko jajka