SUPERPRZEPIS

Kruche pierniczki kakaowe

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Kruche pierniczki kakaowe Więcej zdjęć (3)

Pierniczki, które nie wymagają leżakowanie i zaraz po upieczeniu nadają się do zjedzenia. Kruche, kakaowe i bardzo aromatyczne dzięki przyprawie do piernika.

Składniki:

Kruche pierniczki kakaowe

 

DEKORACJA:

  • 1 białko
  • 1 -1,5 szklanki cukru pudru
  • dekoracje cukiernicze

Sposób przygotowania:

Kruche pierniczki kakaowe

ETAP 1:

Kruche pierniczki kakaowe
Prawdziwy miód rozpuścić z masłem i cukrem.

Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem.

ETAP 2:

Kruche pierniczki kakaowe
Do wystudzonej mieszanki miodowej dodać żółtka.

Do przestudzonej, ale płynnej mieszanki dodać żółtka i rozmieszać.

ETAP 3:

Kruche pierniczki kakaowe
Do suchy składników dodać śmietanę i mieszankę miodową.

Pozostałe suche składniki wymieszać i wlać rozpuszczony miód i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę.

ETAP 4:

Kruche pierniczki kakaowe
Wycinać z ciasta dowolne kształty i układać na papierze.

Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować na grubość ok 2mm. W trakcie wałkowania podsypywałam mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Wycinać dowolne kształty i układać na popierze do pieczenia. Pierniczki bardzo nie rosną, więc nie ma konieczności zostawiania dużych odstępów między nimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 8-10min. Wystudzić.