Majonez jest gęstym, jasnym, lekko słodkim sosem. Jego głównymi składnikami są ugotowane bądź surowe jajka, oliwa, musztarda oraz przyprawy.
Domowy majonez świetnie komponuje się z sałatkami, kanapkami, mięsami oraz zimnymi przekąskami. Sos można dodawać do jaj na twardo, gotowanych parówek, wędlin, warzyw lub frytek. Majonez stanowi również
doskonałą bazę do przyrządzenia innych sosów, na przykład czosnkowego, tatarskiego, ziołowego albo chrzanowego.
Domowy majonez krok po kroku
Domowy majonez
można przygotować w blenderze. Do miski należy wrzucić ugotowane żółtko jajka, odrobinę ostrej musztardy, miód, sól, biały pieprz, a także wlać olej rzepakowy i sok z cytryny (można też użyć octu). Całość miksuje się na gładką masę i przekłada do słoika. Tak przyrządzony sos jest zdatny do spożycia przez tydzień, jednak trzeba go przechowywać w lodówce. Jeśli
majonez domowy jest za rzadki, można go zagęścić dodatkowym żółtkiem lub białkiem jaja. Całość należy ubić trzepaczką.
Majonez bez musztardy i jaj
Majonez można przygotować również
w wersji dla alergików, czyli bez jaj. Jako bazę wystarczy wykorzystać dojrzałe awokado, serek wiejski, twarożek, tofu, soję, a nawet fetę. Główny składnik łączy się z pozostałymi i miksuje. Do sosu warto dodać świeże zioła, na przykład posiekany koperek, natkę pietruszki albo szczypiorek. Majonez z oliwy z oliwek będzie miał wyrazisty posmak. Jeśli użyje się mniejszą ilość tłuszczu, sos będzie bardziej lekki i dietetyczny.
Warto również przygotować
majonez bez musztardy. Świeżo zmielone ziarna gorczycy z powodzeniem zastąpią żółty sos. Majonez można też doprawić pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, a nawet imbirem. Dzięki temu stanie się bardziej aromatyczny i pikantny.