luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Majonez domowy z żółtek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku, po raz pierwszy postanowiłam, zamiast kupować słoiki z majonezem, ukręcić sobie swój własny, domowy i jeszcze smaczniejszy majonez. Wyszedł przepyszny!!! Pamiętajcie o jednej rzeczy: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Majonez domowy z żółtek

Składniki:

Majonez domowy z żółtek

 

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 1 niepełna łyżeczka cukru
  • 1 szklanka oleju o łagodnym smaku, u mnie słonecznikowy

Sposób przygotowania:

Majonez domowy z żółtek
Żółtka, musztardę, sól, cukier i ocet winny przekładam do wysokiego naczynia, za pomocą blendera miksuję przez kilka sekund i wlewam olej cały czas miksując na najwyższych obrotach, przesuwając końcówkę blendera raz w górę, a raz w dół, by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty dolewam 1-2 łyżki wody. Gotowy przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki.