Sposób przygotowania:
Makaron cytrynowy z wędzonym łososiem
1. Najpierw gotujemy makaron, trochę krócej jak na opakowaniu (około 2 minuty krócej).
2. Rozgrzewamy olej na dużej patelni, przeciskamy przez praskę czosnek i smażymy go do zeszklenia.
3. Dodajemy kwaśna śmietanę, sok z cytryny i starty parmezan. Jeśli sos jest zbyt gesty, możemy dolać odrobinę wody (2 łyżki stołowe). Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze minute, mieszając delikatnie.
4. Odcedzony, ale nie hartowany zimną wodą makaron, wrzucamy do sosu i dalej mieszając smażymy jeszcze 2 minuty.
5. Na wierzch układamy poszarpanego łososia szczypiorek lub koperek. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Bardzo delikatnie mieszamy.
6. Nakładamy na talerze, posypujemy starta skórką z cytryny i rukolą.
2. Rozgrzewamy olej na dużej patelni, przeciskamy przez praskę czosnek i smażymy go do zeszklenia.
3. Dodajemy kwaśna śmietanę, sok z cytryny i starty parmezan. Jeśli sos jest zbyt gesty, możemy dolać odrobinę wody (2 łyżki stołowe). Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze minute, mieszając delikatnie.
4. Odcedzony, ale nie hartowany zimną wodą makaron, wrzucamy do sosu i dalej mieszając smażymy jeszcze 2 minuty.
5. Na wierzch układamy poszarpanego łososia szczypiorek lub koperek. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Bardzo delikatnie mieszamy.
6. Nakładamy na talerze, posypujemy starta skórką z cytryny i rukolą.