WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1058]

Penne z wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron penne z wędzonym łososiem i brokułami w sosie na bazie śmietany z dodatkiem cebuli, czosnku i koperku.

Penne z wędzonym łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z wędzonym łososiem

 

  • ok. 200g makaronu penne
  • 100g wędzonego łososia w plastrach lub ścinkach
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 125ml śmietanki 30%
  • natka koperku
  • ok. 250g brokuła
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • ok. 50g sera żółtego np. gouda

Sposób przygotowania:

Penne z wędzonym łososiem

ETAP 1:

Brokuła ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i podzielić na różyczki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć i zalać śmietaną. Zagotować. Dodać brokuły, część koperku i dusić pod przykryciem aż sos trochę zgęstnieje.

Na koniec dodać łososia pokrojonego w kostkę i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusić kilka minut.

W trakcie przygotowywania sosu wstawić wodę na makaron. Gdy się zagotuje osolić i wrzucić makaron. Gotować według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany makaron odcedzić, posypać startym na drobno żółtym serem, resztą koperku i zalać sosem z patelni. Wymieszać dokładnie i rozłożyć na talerze.

Penne z wędzonym łososiem
Makaron ugotowany wymieszany z sosem i serem
Penne z wędzonym łososiem
Ugotowany makaron odcedzony i posypany żółtym serem
Penne z wędzonym łososiem
Gotowy sos ze śmietany z łososiem i brokułami na patelni
Penne z wędzonym łososiem
Sos z podsmazonej cebuli czosnku i śmietany przed dodaniem brokułów, koperku i łososia

Tagi:

dania penne