WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Oszukane schabowe z mortadeli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Jest to mortadela pokrojona na plasterki i usmażona w panierce jak schabowe.

Oszukane schabowe z mortadeli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oszukane schabowe z mortadeli

 

Sposób przygotowania:

Oszukane schabowe z mortadeli

ETAP 1:

Mortadelę taką grubą pokroić na plastry o grubości ok. 4-5 milimetrów. Jajko wybić do miseczki. Wsypać szczyptę soli i pieprzu czarnego mielonego.

Roztrzepać jajko z przyprawami. Kilka łyżek bułki tartej wysypać na drugi talerz.

Plasterki mortadeli maczać najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej i na gorący ułożyć opanierowane oszukane kotlety.

Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć kotlety na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać np. ze świeżym pieczywem i ketchupem lub z surówką.

Oszukane schabowe z mortadeli
Usmażone kotlety z mortadeli na patelni przed wyłożeniem na talerz
Oszukane schabowe z mortadeli
Opanierowane kotlety włożone na gorący olej na patelni
Oszukane schabowe z mortadeli
Plastry mortadeli opanierowane w jajku i w bułce tartej
Oszukane schabowe z mortadeli
Mortadela pokrojona na cienkie plasterki przed opanierowaniem

Tagi:

danie