Sposób przygotowania:
Makaron domowej robotyPrzygotowanie ciasta :
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołeczek w mące,wbijamy jajka,dodajemy olej, szczyptę soli i wyrabiamy bardzo twarde ciasto.
Ciasto należy dość długo wyrabiać,do momentu aż wbity palec w ciasto ładnie odchodzi.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min.
Wałkowanie ciasta:
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy bardzo cienko ciasto ok. 2 mm.
Przygotowanie ciasta do krojenia:
Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy szerokości 5 cm.
Składamy prostokąty ciasta jeden na drugim,podsypując każdą warstwę ciasta mąką.
Krojenie ciasta:
Złożone paski ciasta kroimy na posypanej mąką stolnicy szerokim nożem na bardzo cienkie nitki.
Pokrojony makaron układamy na podsypanej mąka stolnicy, delikatnie go roztrzepując by się nie sklejał.
Etap końcowy :
Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie (ok. 4l wody )mieszając go od czasu do czasu, gotujemy ok. 3 min. na wolnym ogniu od wypłynięcia. Następnie odcedzamy na sicie.
Przelewamy zimną wodą.