Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Makaron domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak rosół podany z dodatkiem domowego makaronu. Wykonanego według dawnej rodzinnej receptury. Pycha !

Makaron domowej roboty

Składniki:

Makaron domowej roboty

na ciasto :

Sposób przygotowania:

Makaron domowej roboty

Przygotowanie ciasta :

Makaron domowej roboty
Z przesianej mąki ,jajek ,szczypty soli i oleju zarabiamy bardzo twarde ciasto

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołeczek w mące,wbijamy jajka,dodajemy olej, szczyptę soli i wyrabiamy bardzo twarde ciasto.

Ciasto należy dość długo wyrabiać,do momentu aż wbity palec w ciasto ładnie odchodzi.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min.

Wałkowanie ciasta:

Makaron domowej roboty
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy cienko ciasto

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy bardzo cienko ciasto ok. 2 mm.

Przygotowanie ciasta do krojenia:

Makaron domowej roboty
Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty szerokości 5 cm i składamy jeden na drugim podsypując każdą warstwę mąką

Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy szerokości 5 cm.

Składamy prostokąty ciasta jeden na drugim,podsypując każdą warstwę ciasta mąką.

Krojenie ciasta:

Makaron domowej roboty
Na podsypanej mąką stolnicy układamy pokrojony makaron

Złożone paski ciasta kroimy na posypanej mąką stolnicy szerokim nożem na bardzo cienkie nitki.

Pokrojony makaron układamy na podsypanej mąka stolnicy, delikatnie go roztrzepując by się nie sklejał.

Etap końcowy :

Makaron domowej roboty
W ok. 4 l wrzącej osolonej wody gotujemy pokrojony makaron przez ok 3 min.

Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie (ok. 4l wody )mieszając go od czasu do czasu, gotujemy ok. 3 min. na wolnym ogniu od wypłynięcia. Następnie odcedzamy na sicie.

Przelewamy zimną wodą.

Tagi:

makaron