Sposób przygotowania:
Domowe tagiatelle ze szpinakiem kremowym
Makaron: Z mąki usypujemy górkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajka, szczyptę soli, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto (Wodę wlewamy stopniowo, bo jajka mogą być różnej wielkości i może będzie trzeba jej mnie). W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto musi być jędrne, niezbyt suche, ale też nie lepkie. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do podsypanej mąką miseczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. ciasto jeszcze raz zagniatamy dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy bardzo cienko. Ciasto posypujemy mąka, zwijamy w roladę i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Szpinak rozmrażamy, odciskamy delikatnie z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i dodajemy szpinak . Całość zalewamy śmietaną, dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony i podgrzewamy ciągle mieszając, aby ser się roztopił. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do szpinaku. Całość mieszamy, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku, sezamem i dodajemy kapary.