katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Domowy makaron do rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny makaron domowy z rosołkiem

Domowy makaron do rosołu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy makaron do rosołu

 

 

 

  • 2 żółtka,

 

 

  • 100ml ciepłej wody.

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron do rosołu
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować ok. 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem
Domowy makaron do rosołu
Wbić jajko i żółka, dodać pozostałe skłądniki i zagnieść ciasto.
Domowy makaron do rosołu
Rozwałkować i pociąć w paski ok. 3-4 cm, poskłądać i pociać w paseczki.

Tagi:

jajko jajka